ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φιλοξενία για 600 Σερβόπουλα

H εντεκάχρονη Στεφανία Κατσουδάκη έχει κάθε λόγο να περιμένει με ανυπομονησία το Σάββατο 3 Απριλίου. Οχι μόνο όμως επειδή σημαίνει την έναρξη των σχολικών διακοπών του Πάσχα, αλλά κυρίως γιατί τότε έρχεται στην Ελλάδα η καρδιακή πλέον φίλη της Σάρα Μπραγκίτσεβιτς. H Σάρα είναι ένα από τα περίπου εξακόσια παιδιά από τη Σερβία που έρχονται μέσω του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα μας και φιλοξενούνται από ελληνικές οικογένειες για τις περιόδους διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού. Ενα πρόγραμμα ανακούφισης των παιδιών του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που συνεχίζεται με μεγάλη συμμετοχή για εντέκατη συνεχή χρονιά.

Στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται με τη συνεργασία του ελληνικού και του σερβικού Ερυθρού Σταυρού είναι να απαλύνει τις πληγές που προκάλεσε ο πολυετής πόλεμος. «Τα παιδιά είναι όλα ηλικίας 8-15 ετών, είτε ορφανά ή προσφυγόπουλα, είτε παιδιά από ειδικές κοινωνικές ομάδες (π.χ. πολύτεκνοι) που ζουν σε δύσκολες συνθήκες», λέει στην «K» η κ. Μαίρη Τράγκα, υπεύθυνη στον ΕΕΣ για το πρόγραμμα. «Κύριο μέλημά μας είναι να ανακουφιστούν ψυχολογικά, να βρουν μια οικογένεια διατεθειμένη να τους προσφέρει αγάπη, να αποκτήσουν φίλους στην Ελλάδα και να ξέρουν ότι σε κάποια δύσκολη στιγμή έχουν κάποιον να στείλουν ένα γράμμα ή να πάρουν ένα τηλέφωνο».

Μέχρι σήμερα δεκατρείς χιλιάδες οικογένειες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Τα περισσότερα από τα εξακόσια παιδιά που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα διατηρούν πλέον στενές σχέσεις με τις οικογένειες που τους φιλοξενούν σταθερά κάθε χρόνο? ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Τράγκα, «κάθε νέα οικογένεια είναι καλοδεχούμενη, καθώς όσο μεγαλύτερη προσφορά υπάρχει, τόσο περισσότερα παιδιά φέρνουμε».

Η οικογένεια Κατσουδάκη είναι μια από τις οικογένειες που φιλοξενούν ένα συγκεκριμένο παιδί για αρκετά χρόνια, δημιουργώντας πλέον μια σχέση ζωής. «H κόρη μου και η Σάρα είναι αχώριστες. Μιλούν στο τηλέφωνο κάθε εβδομάδα, λένε… τα μυστικά τους και κάνουν σχέδια για το πώς θα περάσουν όταν ξανασυναντηθούν», λέει η κα Σοφία Κατσουδάκη. «Είναι μάλιστα απόλαυση να βλέπεις πώς συνεννοούνται, μισά ελληνικά και μισά σερβικά».

Φυσικά η φιλοξενία στην Ελλάδα ενός παιδιού που βιώνει μια δύσκολη καθημερινότητα δεν είναι απλή υπόθεση. «Πρέπει όλη η οικογένεια εδώ να είναι σωστά προετοιμασμένη, κυρίως τα παιδιά», λέει η κ. Κατσουδάκη. «Το ξένο παιδί πρέπει να το αντιμετωπίσεις σαν το δικό σου, να μην του προσφέρεις τα πάντα σε αφθονία γιατί θα του κάνεις κακό. Ετσι κι αλλιώς εγώ πλέον νιώθω τη Σάρα σαν κόρη μου, σαν να έχω ένα παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό και έρχεται τρεις φορές το χρόνο».