ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισιτήριο στου Φιλοπάππου;

Τελικά τι θα γίνει στου Φιλοπάππου; Θα μπει εισιτήριο για την είσοδο στον μέχρι πρότινος ελεύθερο χώρο των 700 στρεμμάτων, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι ή όχι, όπως υποστηρίζουν αρχαιολόγοι, που εργάζονται στο χώρο;

Ολα ξεκίνησαν από την υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 23 Ιανουαρίου του 2004 και όπου αναφέρεται ότι «Για την είσοδο στο σύνολο ή κατηγορία οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων ή ακίνητων μνημείων, ή μεμονωμένα σε σημαντικούς χώρους ή μνημεία, καταβάλλεται από τους επισκέπτες το προβλεπόμενο κατά νόμο εισιτήριο, εκτός από τις ημέρες ελευθέρας εισόδου».

Υπουργική απόφαση

Αμέσως μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά των κατοίκων, οι οποίοι, με εκπρόσωπό τους, αιτήθηκαν προς το υπουργείο Πολιτισμού να τους πληροφορήσει «εάν υπάρχει παλιότερη απόφαση του ΥΠΠΟ βάσει της οποίας ορίζονται οι λόφοι Πνύκας, Νυμφών και Μουσείου (Φιλοπάππου) ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και αν ναι, αν με αυτές τις αποφάσεις καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις επίσκεψης του κοινού στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και τις πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις που μπορούν να πραγματοποιούνται στο χώρο αυτό. Επίσης ζητούμε να μας πληροφορήσετε εάν υπάρχει νεότερη απόφαση του ΥΠΠΟ, κατά τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 3028/2002, με το ίδιο θέμα». Ας σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο άρθρο, στηρίζεται η προαναφερθείσα υπουργική απόφαση.

Στην αποκαλυπτική απάντηση των αρμόδιων του υπουργείου Πολιτισμού, αφού αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας προωθείται ο γενικότερος ευπρεπισμός και η περίφραξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου», ξεκαθαρίζεται: «Σχετικά με τη δυνατότητα επισκέψεως του κοινού στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο και την παραχώρησή του για εκδηλώσεις, σας γνωρίζουμε ότι το γενικότερο πλαίσιο επαναπροσδιορίσθηκε διά της Υπουργικής Απόφασης της 23/1/04», που προαναφέραμε! Δηλαδή ορθά κοφτά, το υπουργείο Πολιτισμού ξεκαθαρίζει ότι για την είσοδο στο λόφο του Φιλοπάππου θα προβλέπεται σύντομα εισιτήριο!

Η «K» επικοινώνησε με την υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού που απάντησε στα ερωτήματα των κατοίκων του Φιλοπάππου (αποκαλύπτοντας την προοπτική του εισιτηρίου) και πιο συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ). Μας παρέπεμψαν στους αρχαιολόγους της A΄ ΕΠΚΑ.

«Λάθος διατύπωση»

Η κ. Βογιατζόγλου, με την οποία μιλήσαμε, μας τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση θέσπισης εισιτηρίου στο χώρο και πως η συγκεκριμένη απάντηση της ΔΙΠΚΑ έχει «λάθος διατύπωση». Αναφέρθηκε μάλιστα σε διάψευση της ΔΙΠΚΑ, η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2003 σε αθηναϊκή εφημερίδα, πριν δηλαδή από την υπουργική απόφαση του Ιανουαρίου. Δυστυχώς όμως, αυτές οι διαψεύσεις (από υπαλλήλους μάλλον αναρμόδιους για τη συνολική πολιτική του ΥΠΠΟ), δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις.

Πώς μπορεί να γίνει αποδεκτή η περίπτωση του λάθους όταν ξεκάθαρα εντάσσεται η περίπτωση του λόφου του Φιλοπάππου στο «γενικότερο πλαίσιο» της υπουργικής απόφασης; Πώς δικαιολογούνται τέτοια «λάθη» όταν είναι γνωστή η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής και η ευαισθησία τους στο θέμα του εισιτηρίου;

Ο ισχυρισμός της κ. Βογιατζόγλου ότι «δεν πρόκειται για οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο» και άρα του Φιλοπάππου εξαιρείται, δυστυχώς δεν μπορεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες, αφού καταρχήν ο λόφος μετατρέπεται συστηματικά σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται εισιτήριο και για «ιστορικούς τόπους». Ετσι κι αλλιώς παραμένει το αμείλικτο ερώτημα: Γιατί η αρμόδια Διεύθυνση ξεκαθαρίζει ότι ο Λόφος καλύπτεται από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, που θεσπίζει εισιτήριο;

Σε κάθε περίπτωση, αν πρόκειται περί παρεξήγησης, υπάρχει λύση: H νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να ξεκαθαρίσει το θέμα, διευκρινίζοντας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση εισιτηρίου στο λόφο του Φιλοπάππου.

Επαληθεύονται οι φόβοι των περιοίκων

«Το αδιανόητο και το παράλογο είναι πλέον πραγματικότητα. Χάνεται πια η δυνατότητα να αναπνεύσεις λίγη δροσιά, λίγο καθαρό αέρα στο κέντρο της Αθήνας, να κάνεις ένα ήρεμο περίπατο…», καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους του Φιλοπάππου. Οι κάτοικοι που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια στη σιδερόφρακτη περίφραξη του λόφου -καταγγέλλοντας την αλλαγή χρήσης του- και την προοπτική του εισιτηρίου, βλέπουν τις καταγγελίες τους να επαληθεύονται, αν και δεν μοιάζουν πιο ευτυχείς γι’ αυτό. «Πολλές φορές οι αρμόδιοι διέψευσαν δημοσίως τους κατοίκους, οι οποίοι, βλέποντας την περίφραξη να προχωρά προειδοποιούσαν ότι πραγματικός στόχος ήταν η απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης στα 700 στρέμματα των Λόφων και η επιβολή εισιτηρίου εισόδου και όχι η προστασία των κατοίκων και του χώρου από ασαφείς κινδύνους», γράφει η Επιτροπή. «Αποκαλύπτεται πλέον ότι οι αρμόδιοι συνειδητά μας ενέπαιζαν, ώστε να ολοκληρωθεί η περίφραξη και να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων». Αυτός είναι και ο φόβος τους. Με την καγκελόφρακτη υποδομή εγκατεστημένη και με ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει (αν δεν υποχρεώνει!) σε θέσπιση εισιτηρίου, ο δρόμος για τα εκδοτήρια είναι ανοικτός.