ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον αέρα οι πόροι για γεωργία

Εκτακτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Απριλίου προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις όσον αφορά τα μεσογειακά προϊόντα, λάδι, καπνό και βαμβάκι. O χρόνος που θα μεσολαβήσει θεωρείται πολύτιμος από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού θα δώσει στον υπουργό κ. Σάββα Τσιτουρίδη τη δυνατότητα να «συνεννοηθεί», όπως ανέφερε, με τους ομολόγους του των χωρών-μελών που παράγουν ίδια προϊόντα. H συζήτηση του θέματος της Αναθεώρησης των KOA (Κοινές Οργανώσεις Αγοράς) για τα τρία προϊόντα θα ξεκινήσει ουσιαστικά σήμερα, αφού χθες, πρώτη μέρα του Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα Αλιείας.

Στην εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας για λάδι, καπνό και βαμβάκι, την έναρξη ισχύος των νέων καθεστώτων επιδότησης των προϊόντων και τη μικρότερη δυνατή μεταφορά πόρων από τον πρώτο πυλώνα στον δεύτερο (εφαρμογή προγραμμάτων προκειμένου να καταβληθούν χρήματα), εστιάζεται η διαπραγματευτική προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου εφόσον στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο υφυπουργός κ. Ευάγγελος Μπασιάκος. H διαπραγμάτευση πάντως γίνεται επί των προτάσεων της Κομισιόν που κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2003, οι οποίες δεν ήταν στο ίδιο πλαίσιο με όσα αποφασίστηκαν για τα προϊόντα των Βόρειων Χωρών τον Ιούνιο του 2003, παρά τη «διαβεβαίωση» που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν και πρώην κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν έως προχθές ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι έως και το 2013, οι προτάσεις της Επιτροπής από το Σεπτέμβριο, προέβλεπαν τη μείωση των πόρων για τα τρία προϊόντα κατά 113 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, το 2009 θα γίνει έκθεση για τα στοιχεία της αγοράς όλων των προϊόντων, αλλά αντίθετα με όσα ισχύουν για τα υπόλοιπα προϊόντα, για τα τρία προϊόντα θα υπάρξει η δυνατότητα και νέας Αναθεώρησης. Παράλληλα, ενώ η εφαρμογή των νέων κανονισμών για τα προϊόντα των Βορείων χωρών τοποθετείται στο 2007, για τα μεσογειακά πρέπει να υπάρξει άμεση εφαρμογή.

Οπως επισήμανε ο υπουργός κ. Τσιτουρίδης, «είναι εντελώς αβάσιμη η θέση ότι διασφαλίστηκαν οι πόροι». O υπουργός στο περιθώριο του Συμβουλίου συναντήθηκε χθες με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Φραντς Φίσλερ, και ζήτησε την έγκριση της Επιτροπής για αποζημιώσεις από εθνικούς πόρους για τις καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία. Νέα συντάντησή τους θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. O κ. Τσιτουρίδης πραγματοποίησε χθες συναντήσεις και με τους Τζο Γουέλς, (Ιρλανδός προεδρεύον του Συμβουλίου), Τζιοβάννι Αλεμάνο (Ιταλός υπ. Γεωργικής και Δασικής Πολιτικής), Μιγκέλ Κανιέτε (Ισπανός υπ. γεωργίας), Τζόσεφ Προλ (Αυστριακός υπ. Γεωργίας) και Αρμάντο Σαβινάντε Πίντο (Πορτογάλος υπ. Γεωργίας) και τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις για βαμβάκι, καπνό, λάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προσέγγιση με τους υπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας. O τελευταίος φέρεται να είπε ότι η πλήρης αποσύνδεση στον τομέα του καπνού θα είναι καταστροφική.