ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερευνα για πλαστές άδειες οδήγησης

Εισαγγελική παρέμβαση για να ερευνηθεί εάν στη Νομαρχία Πειραιώς λειτουργεί κύκλωμα το οποίο παρεμβαίνει στις διαδικασίες έκδοσης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης ζητεί ο νομάρχης κ. Γιάννης Μίχας ύστερα από την αποκάλυψη ότι έχουν εξαφανισθεί τέσσερα έντυπα αδειών οδήγησης. Χθες, τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχίας Πειραιώς, όπως αποκάλυψε ο νομάρχης, παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα για υπόθεση αναθεώρησης άδειας οδήγησης.

Η αρχή του νήματος που οδηγεί στην αποκάλυψη υπαλλήλων που με τις πράξεις τους φρενάρουν κάθε προσπάθεια εφαρμογής κανόνων διαφάνειας άρχισε να ξετυλίγεται προχθές, όταν εντοπίσθηκε ότι υπάλληλοι προχώρησαν στην αναθεώρηση άδειας οδήγησης χωρίς να καταγραφεί στο πρωτόκολλο.

Την ίδια ημέρα, με εντολή του νομάρχη διενεργήθηκε έλεγχος στη Διεύθυνση Μεταφορών και εντοπίσθηκε ότι από τις 23 Οκτωβρίου του 2003 έχουν χαθεί τέσσερα έντυπα αδειών οδήγησης. Για το λόγο αυτό ο διευθυντής της Διεύθυνσης με έγγραφό του και με ημερομηνία 22 Μαρτίου 2004, ζητεί τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για υποθέσεις αδειών οχημάτων Δημόσιας Χρήσης.

Στο στόχαστρο της έρευνας, όπως ανέφερε χθες ο νομάρχης Πειραιώς, βρίσκονται ακόμη επτά αντίστοιχες υποθέσεις. Από αυτές οι τέσσερις έχουν φάκελο με τον… ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, μία έχει φάκελο χωρίς να έχει πρωτοκολληθεί και από τις δύο άλλες υποθέσεις αγνοούνται οι φάκελοι.

Από τη Διεύθυνση Εργασίας της Νομαρχίας, κατά τον κ. Μίχα, έχουν αποσταλεί στον εισαγγελέα 719 υποθέσεις που αφορούν στην έκδοση αδειών για οικονομικούς μετανάστες. Ειδικότερα:

– 75 περιπτώσεις αφορούσαν παραποιημένες ή ανύπαρκτες άδειες παραμονής.

– 183 περιπτώσεις αφορούσαν στη μη γνησιότητα δικαιολογητικών που επικυρώνουν το γνήσιο της υπογραφής, σύμφωνα και με τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα.

– 64 περιπτώσεις αφορούσαν στη μη έγκυρη επικύρωση από Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

– 338 περιπτώσεις αφορούσαν στη μη έγκυρη δήλωση εργοδοτών για χορήγηση άδειας εργασίας.

– 58 περιπτώσεις αφορούσαν σε μη έγκυρα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν στα παραρτήματα του IKA στο Παγκράτι, στην Αλεξάνδρας, στην Πατησίων, στην Αμφιάλη και στον Κεραμεικό.