ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ

HMEPA KATA ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Η νόσος σκοτώνει ετησίως 2 εκατομμύρια άτομα

Την άμεση αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη φυματίωση, μία ασθένεια που σκοτώνει δύο εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ζητούν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα από τις κυβερνήσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φυματίωσης. Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, κάθε χρόνο οκτώ εκατομμύρια άτομα αναπτύσσουν ενεργό φυματίωση, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαμένει σε φτωχές χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ωστόσο, τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του ’40 έως τη δεκαετία του ’80 και απαιτούν πολύμηνη «υπακοή» του ασθενούς στην θεραπευτική αγωγή, δημιουργώντας έτσι δυσβάσταχτο βάρος για τα όχι και τόσο αποτελεσματικά συστήματα Υγείας ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Σοβαρές ζημιές σε τέσσερα Ι.Χ.

Σοβαρές υλικές ζημιές σε τέσσερα σταθμευμένα αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην οδό Εϋνάρδου 6, στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Ημιφορτηγό μάρκας Mercedes που έφερε ξένες πινακίδες καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και σε διπλανά αυτοκίνητα -δύο εκ των οποίων έφεραν επίσης ξένες πινακίδες- προκαλώντας τους υλικές ζημιές. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν οι φλόγες απειλήσουν τα γύρω διαμερίσματα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ KOINOTHTA «ΣΤΡΟΦΗ»

«Τα εν οίκω» επί σκηνής

Η ανάγκη του ανθρώπου για τον άνθρωπο δεν επισκιάζεται από τους κοινωνικούς ρόλους. Αυτό είναι το μήνυμα της εφετινής θεατρικής παράστασης «Τα εν οίκω…» της θεραπευτικής κοινότητας «Στροφή», που αναβαίνει την Δευτέρα στο αμφιθέατρο ΔΑΪΣ των εκπαιδευτηρίων Δούκα (Μεσογείων 151, Μαρούσι). Την παράσταση ετοίμασε η ομάδα θεάτρου της «Στροφής», στην οποία συμμετέχουν μέλη της κοινότητας, της επανένταξης και απόφοιτοι του προγράμματος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Ομαλοποίηση κυκλοφορίας

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει από το πρωί της Παρασκευής η πλατεία Κάνιγγος. Από τις 5 π.μ. δίδεται εκ νέου στην κυκλοφορία το τμήμα της οδού Ακαδημίας που διέρχεται από την Πλατεία Κάνιγγος και είχε παραμείνει κλειστό, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων. Εφεξής, τα οχήματα που κινούνται στην οδό Χαλκοκονδύλη θα συνεχίζουν ευθεία μέσω της πλατείας Κάνιγγος και θα εξέρχονται στην οδό Ακαδημίας. Παράλληλα, τα οχήματα που κινούνται στην οδό Κάνιγγος, θα στρίβουν αριστερά και μέσω της πλατείας θα βγαίνουν πάλι στην οδό Ακαδημίας με κατεύθυνση τη Βουλή.

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Δεν έδωσε αποζημίωση σε πελάτη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα καθίσει 70χρονος δικηγόρος που κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθησιν και απιστία. Πρόκειται για τον Σ.Μ. που το Σεπτέμβριο του 1994 ανέλαβε να χειριστεί υπόθεση για την οποία κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης για λογαριασμό του πελάτη του. Τον Μάιο του 2001 προχώρησε σε συμφωνία με τον αντίδικο μειώνοντας το ποσό της αποζημίωσης που είχε εκδικαστεί από 6.270.000 δρχ. σε 5 εκατ. δρχ, για τα οποία όμως ούτε είχε μιλήσει με τον πελάτη του και ούτε τα έδωσε ποτέ.