ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμία ανησυχία από τα Ρίχτερ

Ουδεμία ανησυχία εμπνέει στους επιστήμονες η ασθενής σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί νότια της Λέσβου. H δόνηση έγινε αισθητή στο νησί, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ζημιές ή πανικό. Την ίδια στιγμή δύο σεισμικές δονήσεις μέσα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας αναστάτωσαν τους κατοίκους στα βόρεια του νομού της Πέλλας.

Η χθεσινή δόνηση, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.38 το πρωί και το επίκεντρό της εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των ακτών της Λέσβου, 275 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ερευνητή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κ. E. Σώκο, «το μέγεθος του σεισμού είναι συνηθισμένο για τα δεδομένα της περιοχής», ενώ η μετασεισμική ακολουθία δείχνει να εξελίσσεται φυσιολογικά.

Στην Πέλλα -όπως ανέφεραν οι σεισμολόγοι Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ- οι δονήσεις προέρχονται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο στην περιοχή της Αριδαίας. Οι δύο πρώτες δονήσεις σημειώθηκαν στις 18 του μηνός, σε διάστημα μιας ώρας και ήταν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν μικρότερου μεγέθους δονήσεις και προχθές το βράδυ σημειώθηκαν άλλες δύο. H μία καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του ΑΠΘ στις 18.56 κι ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και η άλλη στις 22.30 μεγέθους 4,1 Ρίχτερ. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο όλοι οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην περιοχή της Πέλλας και οι νέες δονήσεις ανησύχησαν τους κατοίκους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ρήγμα απ’ το οποίο προέρχονται είναι μικρό ένα από τα πολλά που υπάρχουν στην περιοχή την οποία χαρακτηρίζουν χαμηλής σεισμικότητας.