ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑ: η μεγάλη κόντρα με τους συνηγόρους Αθανασάκη

Με την επάνοδο των τριών συνηγόρων της Ειρήνης Αθανασάκη στα υπερασπιστικά τους καθήκοντα έληξε τελικώς το ζήτημα εκπροσώπησης της κατηγορουμένης ως μέλος του ΕΛΑ ενώπιον του δικαστηρίου. Ενα ζήτημα που «κόστισε» στην ακροαματική διαδικασία της δίκης του ΕΛΑ καθυστέρηση μίας εβομάδας και έγινε η αιτία για πολλές εντάσεις, αποχή των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και για πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος του δικηγόρου K. Αγγελή ο οποίος αρνήθηκε να υπερασπιστεί την Αθανασάκη.

Νωρίς χθες το πρωί με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης της Αθανασάκη κ. Αρης Κωνσταντάκης ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφασή του με την οποία διορίσθηκε ως συνήγορός της ο κ. Θεοφάνης Δάλλας. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου, κρίνοντας ότι ο διορισμός του κ. Δάλλα είναι νόμιμος. Αυτό είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση του κ. Κωνσταντάκη ενώ παράλληλα και ο κ. Δάλλας δήλωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι και η Ειρήνη Αθανασάκη δεν επιθυμεί να αναλάβει την υπεράσπισή της, δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Παρ’ ότι μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας ο κ. Ελευθέριος Πατσής προειδοποίησε τον συνήγορο ότι με τη συμπεριφορά του διαπράττει το αδίκημα της απείθειας, εντούτοις ο κ. Δάλλας αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα.

Στο σημείο αυτό η κατηγορούμενη Ειρήνη Αθανασάκη ζήτησε τον λόγο και εξέφρασε στο δικαστήριο την επιθυμία της να διοριστούν εκ νέου οι αρχικοί της συνήγοροι κ. Αρης Κωνσταντάκης, Κατερίνα Ιατροπούλου και Δημήτρης Τσοβόλας. Το δικαστήριο έκανε τελικώς δεκτό το αίτημα (σ.σ. η Αθανασάκη είχε υποβάλει και στο παρελθόν το ίδιο αίτημα αλλά τότε δεν είχε γίνει δεκτό), ενώ από την πλευρά τους οι συνήγοροι δήλωσαν ότι θα παραστούν και πάλι στη διαδικασία.

Κατά τα άλλα η επί της ουσίας ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε χθες με την εξέταση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση από τους συνηγόρους υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων. O κ. Ζήσης επανέλαβε και πάλι ότι τα αρχεία της Στάζι είναι γνήσια, ότι δεν έχουν υποστεί καμιά αλλοίωση και ότι περιήλθαν στην κατοχή του ενιαίου γερμανικού κράτους αμέσως μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. O μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την χρονική στιγμή σύλληψης των φερομένων ως μελών του ΕΛΑ υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές γνώριζαν τα μέλη του ΕΛΑ εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο είχαν γίνει συμφωνίες για να μη διωχθούν…