ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιωτικά: ζητούν αύξηση διδάκτρων

Αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια ζητούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και γονέων, οι οποίοι ζητούν τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Το θέμα, μάλιστα, θα είναι αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν αύριο οι εκπρόσωποι του συνδέσμου των ιδιοκτητών με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Ιω. Παπαθανασίου.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση στα δίδακτρα και στα έξοδα μεταφοράς μαθητών κατά 6% με 6,3%, η οποία, όμως, θα ενταχθεί στο πλαίσιο μιας σταδιακής απελευθέρωσης των διδάκτρων. O πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Αθανάσιος Ζαχόπουλος, μιλώντας χθες στην «K», ανέφερε ότι το σχετικό αίτημα είναι δικαιολογημένο καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν από φέτος λάβει αυξήσεις, που προσεγγίζουν κατά μέσον όρο το 9%, ενώ τα φετινά ετήσια δίδακτρα αυξήθηκαν -βάσει του πλαφόν που ορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης- κατά 3,8%. «Με δεδομένο ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών αποτελούν το 70% των λειτουργικών εξόδων ενός ιδιωτικού σχολείου, ζητούμε η αύξηση να καλύπτει το αντίστοιχο ποσοστό του 9% που πήραν επιπλέον οι εκπαιδευτικοί. Δηλαδή, ποσοστό περί του 6,3%. Βέβαια, στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή απελευθέρωση των διδάκτρων», τόνισε ο κ. Ζαχόπουλος.

Την έντονη αντίδραση στην προοπτική της αύξησης των διδάκτρων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), Μιχάλης Κουρουτός. «Το θέμα δεν αφορά μόνο τους περίπου 100.000 μαθητές των ιδιωτικών σχολείων αλλά και τους μαθητές των φροντιστηρίων προετοιμασίας και των ξένων γλωσσών. Υπάρχει από το 2000 απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει της οποίας σωστά το κράτος παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική επί των διδάκτρων. Για το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει διάλογος, και η όποια τελική απόφαση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ότι υπάρχουν σχολεία που τηρούν το πλαφόν της αύξησης, το οποίο ορίζεται, ενώ ορισμένα άλλα το υπερβαίνουν με συνεχείς ετήσιες αυξήσεις», ανέφερε στην «K» ο κ. Κουρουτός.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι είναι πρακτική πολλών ιδιωτικών σχολείων, να ξεπερνούν το πλαφόν είτε με αυξήσεις στα δίδακτρα και στα έξοδα μεταφοράς είτε εμμέσως με αυξήσεις που επιβάλλουν στο κόστος των δραστηριοτήτων που παρέχονται πέραν του αναλυτικού προγράμματος, όπως ενισχυτική διδασκαλία, χορός, θέατρο κ.λπ.