ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνδυασμένα πυρά κατά της διαπλοκής

Συνδυασμένα πυρά δέχεται το σύστημα της διαπλοκής. Χθες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος διέταξε τη διενέργεια ευρείας προκαταρκτικής έρευνας για τις προμήθειες του υπουργείου Αμυνας, ενώ σχεδόν ταυτοχρόνως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας άνοιγε το θέμα του ασυμβιβάστου μεταξύ ιδιοκτητών MME και κατασκευαστών δημοσίων έργων ή προμηθευτών του Δημοσίου. «Δεν μπορεί να συμπίπτει η ιδιότητα του μεγαλοεργολάβου και μεγαλοπρομηθευτή του Δημοσίου με αυτήν του καναλάρχη», διεκήρυξε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταδίδοντας με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Οσον αφορά στις νομοθετικές ρυθμίσεις, ο κ. Παπαληγούρας διευκρίνισε ότι αυτές ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, αλλά σχολίασε πως «η υφιστάμενη νομοθεσία είτε δεν εφαρμόζεται είτε πρόκειται για νομοθεσία που έχει εφεύρει συγχρόνως παραθυράκια».

Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί από χθες στους κύκλους των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς η έρευνα για την προμήθεια των πυραύλων TOR-M1 και τις παραβιάσεις στη συγχώνευση ΠΥΡΚΑΛ – EBO, που διέταξε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανατέθηκε σε τρεις εισαγγελείς και συγκεκριμένα στους κ. Δημ. Ασπρογέρακα, Παν. Αθανασίου και στην κ. Ελ. Τουλουπάκη.

Πράξη ασυνήθιστη και ένδειξη για τη σημασία που αποδίδουν οι δικαστικές αρχές στη συγκεκριμένη προκαταρκτική έρευνα.