ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη ΕΛΑ: η ώρα της Κυριακίδου

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας και μετά πολλές διακοπές και εντάσεις ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα Βασίλη Ζήση στη δίκη του ΕΛΑ. H «αυλαία» της συγκεκριμένης μαρτυρικής κατάθεσης «έπεσε» με οξεία αντιπαράθεση του δημοσιογράφου και του κατηγορουμένου Χρήστου Τσιγαρίδα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ημέρα, κατά την οποία θα ξεκινήσει την κατάθεσή της η πρώην σύζυγος του κατηγορούμενου Αγγελέτου Κανά, Σοφία Κυριακίδου. H κ. Κυριακίδου είναι βασική μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, αφού ουσιαστικά βάσει της δικής της προανακριτικής κατάθεσης συνελήφθησαν και εν συνεχεία κατηγορήθηκαν ως μέλη του ΕΛΑ όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Μιχάλη Κασσίμη.

Στις καταθέσεις της η Σοφία Κυριακίδου ενοχοποιεί κυρίως τον πρώην σύζυγό της Αγγελέτο Κανά και κατά δεύτερο λόγο την Ειρήνη Αθανασάκη και τον Κώστα Αγαπίου. Από την πλευρά του, πάντως, ο Αγγελέτος Κανάς υποστηρίζει από την πρώτη ημέρα της σύλληψής του μέχρι σήμερα ότι η πρώην σύζυγός του ψεύδεται και τα όσα έχει πει κατά καιρούς είναι αποτέλεσμα εμπάθειας και μίσους προς το πρόσωπό του επειδή χώρισαν και εκείνος παντρεύτηκε την Ελένη Βεντούρη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης, πάντως, ο μάρτυρας Βασίλης Ζήσης έκανε λόγο για «μυστική συμφωνία των διωκτικών και δικαστικών αρχών, ώστε να μην προχωρήσουν οι έρευνες βάσει του αρχείου της Στάζι και να καλυφθεί ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης». Σύμφωνα με τον κ. Ζήση, οι Αρχές από το 1995 γνώριζαν το περιεχόμενο των αρχείων της Στάζι, στα οποία αναφέρεται πολλάκις το όνομα του επιχειρηματία, ωστόσο δεν έκαναν τίποτα. «Προς τιμήν της τελικώς, η δικαστική εξουσία κατάφερε να ξεπεράσει τις πιέσεις ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες για την τρομοκρατία και να οδηγηθούμε σε συλλήψεις», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. O ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι εκείνοι που οδήγησαν τις Αρχές ήταν οι εγκέφαλοι του ΕΛΑ, επανέλαβε ότι υπάρχουν ασύλληπτα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ενώ έκανε λόγο και για «παζάρι» που προηγήθηκε των συλλήψεων.

Από την πλευρά της, όμως, η υπεράσπιση έθεσε υπ’ όψιν του δικαστηρίου δημοσιεύματα που αναφέρουν τον κ. Ζήση ως εμπλεκόμενο με υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, «ύποπτες δραστηριότητες», ενώ ο δημοσιογράφος απέδωσε τα εν λόγω δημοσιεύματα σε προσωπικές αντιδικίες και εμπάθειες προς το πρόσωπό του.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ο κατηγορούμενος Χρήστος Τσιγαρίδας ζήτησε τον λόγο προκειμένου να υποβάλει ερωτήσεις στον Βασίλη Ζήση, τον οποίο αποκάλεσε «επαγγελματία μάρτυρα». Οπως είπε ο κ. Τσιγαρίδας, έχει στην κατοχή του έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο μάρτυρας ήταν πράκτορας της Στάζι. «Δεν σκοπεύω να κάνω διάλογο με τρομοκράτες», απάντησε ο Ζήσης, ενώ ο Χρήστος Τσιγαρίδας ανταπάντησε πως «κάθε κατηγορία από τον κ. Ζήση είναι τιμή για μένα».

Εν συνεχεία, ο κ. Τσιγαρίδας ζήτησε να αναγνωστεί η αρχική επίσημη αίτηση που υπέβαλε στις γερμανικές αρχές προκειμένου να παραλάβει τα αρχεία της Στάζι. Οταν όμως η πρόεδρος άρχισε να διαβάζει ένα από τα σχετικά έγγραφα, ο Χρ. Τσιγαρίδας σημείωσε ότι αυτή «είναι η απάντηση των γερμανικών αρχών από την οποία δεν προκύπτει τι ζητούσε ο Ζήσης».