ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εν ισχύι και οι δύο λίστες φαρμάκων

Χωρίς να υπαναχωρεί από τον βασικό στόχο που είναι η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο σύγχυσης στη συνταγογράφηση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι προς το παρόν ισχύουν ταυτόχρονα η αναθεωρημένη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων (με τα συμπληρώματά του) αλλά και η προγενέστερή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αλλά και όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα είχε γράψει η «K», η λίστα αυτή θα αντικατασταθεί από μία «αρνητική» η οποία θα αποκλείει από το σύστημα φάρμακα του λεγόμενου σύγχρονου τρόπου ζωής (life style φάρμακα), καθώς και φάρμακα που δεν είναι αποτελεσματικά σε σχέση με το κόστος τους. Οπως επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, «έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες θα ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο λίστες ώστε να μην υπάρξει κενό που θα προκαλέσει αναστάτωση και ταλαιπωρία στον πολίτη».

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα καθιερώνει και ένα νέο σύστημα αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τα ταμεία για την αγορά φαρμάκων με σκοπό την εύκολη και ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα αναγκαία για την πάθησή τους φάρμακα.

Την αντιθεσή του στην κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης εκφράζει ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Εκτορας Νασιώκας. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «η τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής (αντικατάσταση της θετικής λίστας με αρνητική) θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την εκτίναξη των φαρμακευτικών δαπανών σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων».