ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα οχήματα ίσως οδηγήσουν στους δράστες

Θέμα τιμής για της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί η γρήγορη σύλληψη των δολοφόνων των δύο αστυνομικών της ΔΙΑΣ. Κλειδί στις εντατικές έρευνες αποτελεί η υπόθεση των οκτώ κλεμμένων Ι.Χ., ορισμένα από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες.

Με αποτυπώματα και υπολείμματα DNA που περισυνελέγησαν από ξενώνα στο Κυριάκι Βοιωτίας, όπου παρέμειναν για πέντε ώρες δύο από τους δράστες της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα, στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, συσχετίζει η αστυνομία τα ευρήματα από το κλεμμένο Volvo, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις δράστες της συμπλοκής στου Ρέντη.

Οι δύο υποθέσεις συνδέονται, καθώς οι δράστες έχουν και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήσει οχήματα Volvo, από τα οκτώ που κλάπηκαν στις 17/1 από μάντρα μεταχειρισμένων στη Ν. Ερυθραία. Ενα από αυτά βρέθηκε στις 6/2 στην κατοχή κυκλώματος δουλεμπόρων στις Φέρρες Εβρου. Την ίδια μέρα βρέθηκε στη Ραψάνη Λάρισας ένα ακόμα αυτοκίνητο από την ίδια «παρτίδα». To τρίτο εντοπίστηκε στις 22/2 στην Αμφιλοχία. Είχε καταδιωχθεί, καθώς οι επιβάτες του αρνήθηκαν να σταματήσουν σε έλεγχο.

Η ανάλυση των ευρημάτων που είχαν συλλεγεί από τον ξενώνα στο Κυριάκι, δεν είχε αρχικά οδηγήσει σε ταυτοποίηση των δραστών. Η εκ νέου επεξεργασία τους ωστόσο, μετά τα δεδομένα που προέκυψαν από το συμβάν στου Ρέντη, είναι πιθανό να οδηγήσει σε συσχετισμό των δύο υποθέσεων. Τότε, αστυνομικοί της Στερεάς Ελλάδας εκτιμούσαν ότι μεταξύ των δραστών της ληστείας στη Βοιωτία υπήρχαν άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στην ίδια κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες των αστυνομικών στην περίπτωση της συμπλοκής στου Ρέντη, όπως είπαν στην «Κ» ανώτατοι αξιωματικοί.

Ενα ακόμα στοιχείο που συνειρμικά οδηγεί στην ίδια κατεύθυνση είναι ότι σε αυτοκίνητο μάρκας Golf που χρησιμοποίησαν και εγκατέλειψαν κατά τη διαφυγή τους οι δράστες της δολοφονίας 45χρονου υπαλλήλου περιπτέρου, στα Ανω Λιόσια, στις 8/2, είχε βρεθεί αποτύπωμα που ανήκε σε ομογενή από τη Ρωσία, σεσημασμένο για ληστείες. Η δολοφονία του 45χρονου υπαλλήλου είχε γίνει με ένα καλάζνικοφ και ένα πιστόλι, όπως ακριβώς και εκείνη των δύο αστυνομικών. Χθες, ανακοινώθηκε ότι τα δύο όπλα (ένα καλάζνικοφ και ένα πιστόλι) που εγκατέλειψαν οι δράστες στο κλεμμένο Volvo δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες. Είναι δηλαδή «καθαρά». Ωστόσο, από μαρτυρίες αυτοπτών προκύπτει ότι είχαν στην κατοχή τους ένα ακόμα καλάζνικοφ το οποίο δεν χρησιμοποίησαν και φρόντισαν να πάρουν μαζί τους κατά τη διαφυγή. Από το σημείο περισυνελέγησαν συνολικά 23 κάλυκες καλάζνικοφ, 17 κάλυκες 9 mm, 9 βολίδες και ένας γεμιστήρας πιστολιού με 5 φυσίγγια.

Ο ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και αναμένεται το αργότερο αύριο να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο δεύτερος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικό για να υποβληθεί σε αγγειοχειρουργική επέμβαση. Ο 23χρονος Γιάννης Ευαγγελινέλης είχε γεννηθεί και έμενε στο Περιστέρι. Εχασε τον πατέρα του πριν από 6 μήνες και με τον μισθό του συντηρούσε την αδελφή και τη μητέρα του. Ο 22χρονος Γιώργος Σκυλογιάννης είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και είχε τέσσερα αδέλφια. «Η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών που αυτή την περίοδο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κοινωνική και οικονομική συγκυρία, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους», δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.