ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαναλειτουργεί, σε νέα πτέρυγα, ο «Αγιος Ανδρέας»

ΠΑΤΡΑ. Επειτα από περίπου τρία χρόνια επαναλειτούργησε, έστω και με μικροπροβλήματα, σε νέα πτέρυγα, το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί στις αρχές Ιουνίου του 2008, λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον ισχυρό σεισμό, στο επταώροφο κτίριο. Η επαναλειτουργία του «Αγίου Ανδρέα» αποσυμφόρησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο οποίο στεγάζονταν όλον αυτόν τον καιρό τρεις κλινικές και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στη νέα πτέρυγα που κατασκευάστηκε και είναι δυναμικότητας περίπου 90 κρεβατιών λειτουργούν πλέον η Παθολογική, η Ορθοπεδική και η Χειρουργική Κλινική, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Για τον μήνα Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 13 εφημερίες, που όμως εκτιμάται ότι είναι πολλές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ. Σ. του νοσοκομείου και μέλος του Δ. Σ. της ΕΙΝΑ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, δεν είναι δυνατόν το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» -στον βαθμό ανάπτυξης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή- να μοιράζεται τις εφημερίες με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που έχει περισσότερους γιατρούς και κρεβάτια.

Οσον αφορά στη λειτουργία των κλινικών, δημιουργήθηκε πρόβλημα με την καρδιολογική υποστήριξη των ασθενών, αφού η συγκεκριμένη κλινική εξακολουθεί να λειτουργεί στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο «409». Ετσι, αποφασίστηκε τις ημέρες της εφημερίας να καλύπτεται το νοσοκομείο από καρδιολόγο από το «409», το οποίο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τον «Αγιο Ανδρέα». Οσον αφορά στα νευροχειρουργικά και γαστρεντερολογικά περιστατικά, θα εξακολουθούν να καλύπτονται προσωρινά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο συνεχίζουν να λειτουργούν η Καρδιολογική Κλινική, η Μονάδα Εμφραγμάτων, καθώς και η Ουρολογική και Πλαστική Χειρουργική Κλινική. Ομως, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το ανακατασκευασμένο διώροφο κτίριο του νοσοκομείου στο οποίο θα στεγαστεί εκτός των άλλων η Καρδιολογική Κλινική. Σχετικά με την αποκατάσταση και την αντισεισμική θωράκιση του επταώροφου κτιρίου αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο η προκήρυξη του έργου, ενώ οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τις αρχές του νέου έτους.

Δηλώσεις με αφορμή τη λειτουργία της νέας πτέρυγας έκανε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ καθηγητής κ. Παναγιώτης Γκούμας, ο οποίος τόνισε ότι υπήρξαν δυσκολίες στη λειτουργία της, αλλά ξεπεράστηκαν. Μάλιστα, έδωσε και στοιχεία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, σύμφωνα με τα οποία προσήλθαν 170 άτομα, έγιναν τρία χειρουργεία και 20 εισαγωγές ασθενών.

Με αφορμή την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», το σωματείο των εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι η νέα πτέρυγα ξεκίνησε επιτυχημένα τη λειτουργία της και προσθέτει πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εγγυώνται την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών.