ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνδεση με ληστείες τραπεζών

Νέα στοιχεία σχετικά με τη δράση των 6 συλληφθέντων σε Βόλο και Αθήνα για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» φέρνει στο φως η αστυνομική έρευνα. Ενδεικτικά, στο διάστημα παρακολούθησής τους από Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ οι συλληφθέντες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα του ενός ταξίδια στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, φέρονται να συναντήθηκαν με άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα πιθανόν και να κατόπτευσαν στόχους.

Αποτύπωμα της 31χρονης Ολγας Οικονομίδου βρέθηκε στο διαμέρισμα της Ν. Χαλκηδόνας, όπου οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν μετά τη σύλληψη του Μιχάλη Νικολόπουλου, τέλη Γενάρη, στην Κηφισιά. Αρμόδιοι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι γνώριζαν από πριν τη συμμετοχή της 31χρονης στην οργάνωση και το εύρημα απλώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις τους. Στον ίδιο χώρο είχαν βρεθεί αποτυπώματα των Γιώργου Νικολόπουλου, Χρήστου Τσάκαλου και Νταμιάνο Μπολάνο, που συνελήφθησαν στον Βόλο. Η ταυτότητα του έτερου κατηγορούμενου, Γιώργου Πολύδωρου 29 ετών, αποκαλύφθηκε από την επεξεργασία υλικού που υπήρχε αποθηκευμένο στη φορητή κάμερα που είχε στην κατοχή του, τη στιγμή της σύλληψης ο (ήδη προφυλακισμένος) Μιχάλης Νικολόπουλος.

Το διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Ν. Ιωνία βρισκόταν υπό παρακολούθηση τις τελευταίες 25 ημέρες και είχε ενοικιαστεί πριν από 1,5 μήνα από τον Χρ. Τσάκαλο με πλαστά στοιχεία. Πριν από την ενοικίαση του εν λόγω διαμερίσματος, ο βαρύς οπλισμός που βρέθηκε στο εσωτερικό βρισκόταν, σύμφωνα με πηγή της Αντιτρομοκρατικής, σε άλλο σπίτι, και αυτό στην περιοχή του Βόλου. Οι στολές των αστυνομικών που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας είχαν αγοραστεί από δύο εκ των συλληφθέντων από κατάστημα της Αθήνας. Η αγορά είχε γίνει προ 15νθημέρου υπό το βλέμμα ανδρών της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ. Από χειρόγραφες σημειώσεις των συλληφθέντων συνάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδίαζαν να ληστέψουν τράπεζα του Βόλου ντυμένοι αστυνομικοί. Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν και δύο τετράδια με σημειώσεις στις οποίες περιγράφεται μεθοδολογία και στόχοι ληστειών. Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να μετείχαν σε ληστεία της Εθνικής στον Βόλο με… απαγωγή του διευθυντή του υποκαταστήματος στις 12/2. Τότε, τρία άτομα, που παρίσταναν τους αστυνομικούς, είχαν παγιδεύσει και απαγάγει τον 42χρονο διευθυντή υποχρεώνοντάς τον να τους παραδώσει 400.000 ευρώ από τα δύο ΑΤΜ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων αξιωματικών, οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει ληστείες σε τράπεζες στο «τόξο» Πρέβεζα – Αγρίνιο – Πλαταμώνας – Εύβοια.

Αντικείμενο επεξεργασίας αποτελεί το υλικό από τις 9 ασύρματες μικροκάμερες που βρέθηκαν στο Βόλο και το διαμέρισμα της οδού Σαπφούς στην Καλλιθέα καθώς και τα αρχεία από τους 7 ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το διαμέρισμα της Καλλιθέας είχε ενοικιασθεί προ μηνός με πλαστά στοιχεία από άτομο που περιγράφεται από τους μάρτυρες ως «εικοσάχρονος». Κατασχέθηκαν 9 πλαστές ταυτότητες, οι περισσότερες στον Βόλο, όπου υπήρχε και μηχάνημα πλαστικοποίησης. Αντίστοιχα, τις δύο πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατασκευάσει αντιγράφοντας αριθμούς κυκλοφορίας ενός Νissaκαι ενός Daewoo. Μεταξύ των κατασχεθέντων από το σπίτι του Βόλου περιλαμβάνονται δύο ράβδοι εκρηκτικού ΤΝΤ που η «Συνωμοσία» έχει χρησιμοποιήσει για την κατασκευή μηχανισμών από AMFO καθώς και 4.000 ευρώ. Σημειώνεται, τέλος, ότι από τη βαλλιστική εξέταση στα 11 όπλα δεν προέκυψε «σύνδεσή» τους με τρομοκρατική ενέργεια. Τέλος, η 31χρονη Ολγα Οικονομίδου και ο 32χρονος Χρήστος Τσάκαλος είχαν το 2004 συλληφθεί στην Κηφισιά για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.