ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρήματα καίνε τους «Πυρήνες»

Προσχέδια και τελικά κείμενα προκηρύξεων της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» βρέθηκαν αποθηκευμένα σε έναν από τους επτά φορητούς υπολογιστές των συλληφθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση. Πρόκειται για προκηρύξεις με τις οποίες η «Συνωμοσία» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή 14 παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες και οργανισμούς σε Αθήνα και εξωτερικό και την αποστολή του δέματος-βόμβας στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη. Επιπλέον, βρέθηκε κείμενο με το οποίο τα ασύλληπτα, τότε, μέλη της οργάνωσης απηύθυναν κάλεσμα αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους για την υπόθεση της «Συνωμοσίας» ενόψει της έναρξης της δίκης, στις 17 Ιανουαρίου, στον Κορυδαλλό.

Η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για τα 14 παγιδευμένα δέματα είχε αναρτηθεί στις 25 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Indymedia. Το κείμενο- «κάλεσμα αλληλεγγύης», που επίσης βρέθηκε αποθηκευμένο στον φορητό υπολογιστή, είχε αναρτηθεί ταυτόχρονα με την προκήρυξη και περιείχε αναφορές για «μάχη μέχρις εσχάτων» απευθυνόμενο σε «συντρόφους» σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το τρίτο ψηφιακό πειστήριο είναι το τελικό κείμενο προκήρυξης με την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή δέματος-βόμβας στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη. Αναρτήθηκε στην ίδια ιστοσελίδα στις 6/2.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τους συνολικά επτά υπολογιστές που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στον Βόλο και Σαπφούς στην Καλλιθέα έχει ολοκληρωθεί η εξερεύνηση των δύο, απ’ όπου και προέκυψαν τα συγκεκριμένα ευρήματα. Εκφράζεται η εκτίμηση ότι εξίσου αξιοποιήσιμα στοιχεία θα προκύψουν από την εξερεύνηση και των υπολοίπων πειστηρίων (υπολογιστές, USB, ασύρματες κάμερες).

Επίσης, χθες, στις 10.30 π. μ. βρέθηκε στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Ν. Ιωνία Βόλου ένα κλεμμένο NissaSunny, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε εντοπιστεί στο κρησφύγετο των κατηγορουμένων στον Βόλο. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί τη νύχτα 9 προς 10 Μαρτίου από τον Βόλο και ήταν σταθμευμένο σε απόσταση 1.500 μέτρων από το διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου. Ορισμένα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου είχαν παραποιηθεί (π. χ. χρώμα ζαντών, καλύμματα καθισμάτων), ενώ έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε ιδίου τύπου αυτοκίνητο. Σε συνδυασμό με το περιεχόμενο χειρόγραφων σημειώσεων πιθανολογείται ότι οι συλληφθέντες θα χρησιμοποιούσαν το κλεμμένο Νissaσε ένοπλη ληστεία που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν σε υποκατάστημα της Εθνικής στον Βόλο. Πιθανό θεωρείται οι συλληφθέντες να σκόπευαν να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους ή ακόμα και αυτά του αυτοκινήτου ώστε να παραπέμπουν σε αστυνομικούς.

Στοιχεία, στο μεταξύ, που αποκαλύπτουν διασύνδεση των κατηγορουμένων με ληστεία που εκδηλώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010 στον Βόλο, με απαγωγή του διευθυντή (από άτομα που παρίσταναν τους αστυνομικούς) του υποκαταστήματος και λεία 400.000 αναζητά η Αντιτρομοκρατική.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το διαμέρισμα του Βόλου ήταν μισθωμένο (προ διμήνου) από τον Χρήστο Τσάκαλο, ο οποίος χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα με στοιχεία Γιώργος Φακίνος. Αντίστοιχα, το διαμέρισμα της Καλλιθέας νοικιάστηκε, επίσης, με πλαστή ταυτότητα και στοιχεία Γιώργος Βασιλείου.