ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετ’ εμποδίων η δεύτερη φάση κτηματογράφησης

Τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν, εκτός νέων απροόπτων και καθυστερήσεων, οι πρώτες αναρτήσεις κτηματολογικών πινάκων σε 33 δήμους όλης της χώρας. Η β΄ φάση κτηματογράφησης θα αφορά τον έλεγχο 1,4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και άλλες δέκα πρωτεύουσες νομών. Μεγάλο θέμα, πάντως, σε ορισμένες περιοχές αποτελούν τα «ανεντόπιστα» οικόπεδα, αυτά των οποίων η θέση δεν έχει προσδιοριστεί από τους ιδιοκτήτες επάνω στους ψηφιακούς χάρτες. Χαρακτηριστικά, τα ανεντόπιστα οικόπεδα στον Μαραθώνα φθάνουν το 40% των ακινήτων που δηλώθηκε.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της νέας φάσης κτηματογράφησης 107 δήμων όλης της χώρας είναι μεγάλες. Ο διαγωνισμός για την επιλογή του μελετητή που θα αναλάβει να συνεχίσει στη β΄ φάση κτηματογράφησης έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις (στα 14 από τα 20 προγράμματα) δεν έχει ακόμα καταλήξει εξαιτίας των προσφυγών, αλλά και των αργών ρυθμών της Κτηματολόγιο Α. Ε. «Θέλουμε έως τον Απρίλιο να έχουμε τελειώσει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει ανάδοχος για όλα τα προγράμματα κτηματογράφησης. Γνωρίζω ότι πέρυσι δηλώναμε ότι η β΄ φάση κτηματογράφησης θα είχε ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές μέχρι το τέλος του 2010, αλλά αποδείχθηκε ότι η εκτίμησή μας ήταν εκτός τόπου», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α. Ε., κ. Απόστολος Αρβανίτης.

Στα 6 από τα 20 προγράμματα ο ανάδοχος έχει οριστεί και έτσι η β΄ φάση κτηματογράφησης πρόκειται να ξεκινήσει:

l Μέχρι τον Ιούνιο, σε έξι πόλεις της Θεσσαλονίκης (Αμπελόκηποι, Ελευθέριο-Κορδελλιό, Εύοσμος, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Ιωνία), πέντε πόλεις της Πελοποννήσου (Σπάρτη, Κόρινθο, Τρίπολη, Ναύπλιο και Πύργο), τρεις της δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Ζάκυνθο) και δύο της Θεσσαλίας (Λάρισα, Καρδίτσα).

l Μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε 17 δήμους της Αττικής: Ανοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Παλλήνη, Αγιο Στέφανο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Ανθούσα, Ροδόπολη, Σταμάτα και Πικέρμι.

Τι πρόκειται να συμβεί στη β΄ φάση κτηματογράφησης; Κατ’ αρχήν, θα αναρτηθούν στα γραφεία κτηματογράφησης οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα. Σημειώνεται ότι για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν θα εμφανίζονται τα ονόματα των ιδιοκτητών, αλλά ο ειδικός κωδικός που τους έχει δοθεί. Παράλληλα με τη δημόσια ανάρτηση, σε όλους τους δικαιούχους (περίπου 1,4 εκατ. σε αυτή τη φάση) θα αποσταλεί ταχυδρομικώς απόσπασμα κτηματολογικού πίνακα και κτηματολογικού χάρτη. «Για πρώτη φορά, στο απόσπασμα του χάρτη ο πολίτης θα βλέπει τα όρια του ακινήτου του με κόκκινο χρώμα επάνω σ’ έναν έγχρωμο ορθοφωτοχάρτη. Επίσης, ειδική επιστολή θα πάρουν και όσοι δεν συμπεριελήφθησαν στους κτηματολογικούς πίνακες, είτε επειδή τα στοιχεία που προσκόμισαν δεν ήταν επαρκή για να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους είτε επειδή απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου νομικού ελέγχου», εξηγεί ο κ. Αρβανίτης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν ότι όλα έχουν αποτυπωθεί σωστά: τα στοιχεία τους στο απόσπασμα που θα τους σταλεί στο σπίτι και η θέση του ακινήτου στους κτηματολογικούς χάρτες. Αν επιθυμούν κάποια μικρή αλλαγή στα όσα έχουν δηλωθεί (λ. χ. ορθογραφικό λάθος) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διόρθωση, ειδάλλως αν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό (δηλαδή εμφανίζεται άλλος ως ιδιοκτήτης σε οικόπεδο που διεκδικούν) θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση.