ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογειακή δίαιτα, «ασπίδα» κατά μεταβολικού συνδρόμου

Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου, που ευθύνεται για πολλές χρόνιες παθήσεις, για εκείνους που επιλέγουν τη μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Οπως έχει βρεθεί, μία διατροφή χαμηλή σε ζωικό λίπος και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες μειώνει έως και 19% τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, ενώ αν συνδυαστεί με μια μέτρια φυσική άσκηση ο κίνδυνος μειώνεται κατά 25%.

Η άμεση σχέση μεσογειακής διατροφής και μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Χαροκόπειο και αφορούσε την ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων όλων των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Εξετάστηκαν 50 επιδημιολογικές έρευνες και κλινικές δοκιμές που αφορούν τη μεσογειακή διατροφή και στις οποίες έλαβαν μέρος 534.906 άτομα.

Οπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου «έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει την ολική θνησιμότητα, καθώς και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ορισμένες μορφές καρκίνου. Με την έρευνα αυτή διαπιστώσαμε ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης τόσο του μεταβολικού συνδρόμου όσο και των συνιστωσών του».

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για την υγεία και συγκεκριμένα αυξημένης αρτηριακής πίεσης, αυξημένης χοληστερίνης, παχυσαρκίας στην κοιλιά και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο). Οπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτάκος δεν πρόκειται για νόσο αλλά για σύνδρομο που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο. Το μεταβολικό σύνδρομο ενώ είναι πολύ συχνό, υποτιμάται από τους ανθρώπους που δεν δίνουν σημασία σε «λίγη κοιλίτσα παραπάνω» ή «μια τσιμπημένη τιμή σακχάρου». Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να προστατέψει το άτομο από το μεταβολικό σύνδρομο.

Ως «Μεσογειακή δίαιτα» στη συγκεκριμένη έρευνα ορίζεται η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ελαιολάδου ως λιπαρής ουσίας,

– στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά,

– εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, ξηρών καρπών και oσπρίων,

– χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (δύο φορές τον μήνα),

– μέτρια καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ με τα γεύματα.

Η συνήθης διατροφή ακόμα και σε νέες ηλικίες ωστόσο απέχει πολύ από αυτό το πρότυπο, καθώς περιλαμβάνει πολύ κρέας, πολλά γαλακτοκομικά, ζάχαρη, λίπη και αναψυκτικά. Οι διατροφικές συνήθειες συνήθως βελτιώνονται σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

Στην έρευνα συμμετείχαν η κ. Χριστίνα-Μαρία Καστωρίνη, ο κ. Χαρ. Μηλιώνης, η κ. Katherine Esposito, ο κ. Dario Giugliano, ο κ. Γ. Γκουντεβένος.

Βασικά χαρακτηριστικά πασχόντων

Ως άτομο με μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περιγράφεται ένα άτομο που έχει τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

– Περιφέρεια μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άνδρες και 88 εκατοστά για τις γυναίκες

– Επίπεδα τριγλυκεριδίων άνω των 150 mg/dl

– Επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες και κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες

– Αρτηριακή πίεση άνω του 135/85 mmHg

– Επίπεδα ζαχάρου νηστείας άνω του 110 mg/dl.

Το μεταβολικό σύνδρομο τείνει να αποκτήσει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Από το σύνδρομο πάσχουν 47 εκατομμύρια Αμερικανοί, κυρίως μέσης ηλικίας, σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ (πραγματοποιήθηκε από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006), περίπου 900.000 άνδρες και 500.000 γυναίκες πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο στην Ελλάδα. Οι τάσεις για τα επόμενα έτη είναι αυξητικές και σχετίζονται άμεσα με την υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών όσον αφορά τη διατροφή, αλλά και γενικότερα τον τρόπο ζωής και την παντελή έλλειψη σωματικής άσκησης. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά επεισόδια.