ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα εντάλματα για «Πυρήνες» εντός των ημερών

Νέα εντάλματα για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» πρόκειται να εκδοθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς Αντιτρομοκρατική και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν συμμετοχή και άλλων ατόμων στην οργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώματά τους ανιχνεύονται στα κρησφύγετα του Βόλου και της Καλλιθέας, ενώ στοιχεία που τους συνδέουν με την υπόθεση έχουν προκύψει και κατά την εικοσαήμερη παρακολούθηση των συλληφθέντων.

Ενδεικτικά, δύο εκ των ήδη προφυλακισμένων για συμμετοχή στην οργάνωση συναντήθηκαν, πριν από τη σύλληψή τους, με τρίτα πρόσωπα σε καφέ της Αθήνας. Η συνάντηση έγινε απογευματινές ώρες και σε αυτή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η 31 ετών Ολγα Οικονομίδου και ο 29χρονος Γιώργος Πολύδωρος. Μετά το τέλος της, οι δύο κατευθύνθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Σαπφούς, στην Καλλιθέα, η ύπαρξη του οποίου ήταν μέχρι τότε άγνωστη στους αστυνομικούς. Οι κινήσεις των δύο, όπως γίνεται αντιληπτό, καταγράφονταν από άνδρες των διωκτικών αρχών. Οι Οικονομίδου και Πολύδωρος ήταν μάλιστα αυτοί που μετέβησαν και σε κατάστημα με στρατιωτικά είδη απ’ όπου προμηθεύθηκαν τις αστυνομικές στολές που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας.

Προσχέδιο ληστείας

Οι στολές ήταν απαραίτητες για την υλοποίηση σχεδίου ληστείας σε υποκατάστημα της Εθνικής στον Βόλο. Η μεθοδολογία προσομοιάζει με εκείνη που ακολούθησαν οι ληστές στην Εθνική Βόλου, τον Φεβρουάριο 2010, απάγοντας τον διευθυντή. Σε αυτή την περίπτωση, το ευφάνταστο σενάριο της ληστείας βρέθηκε αποτυπωμένο σε χειρόγραφες σημειώσεις που εντοπίστηκαν στο κρησφύγετο της οδού Ελλησπόντου, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ευθέως τη σχέση μελών τρομοκρατικών οργανώσεων με ένοπλες ληστείες τραπεζών. Από το προσχέδιο προκύπτει ότι κάποιοι εκ των συλληφθέντων παριστάνοντας τους αστυνομικούς θα επισκέπτονταν στο σπίτι του υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας προκειμένου να τον ενημερώσουν για δήθεν ένδειξη παραβίασης στο υποκατάστημα που προΐσταται. Για να μην κινήσουν υποψίες, τα μέλη της οργάνωσης είχαν αποφασίσει ποιος θα παρίστανε τον ανώτερο αξιωματικό και ποιοι τους υφισταμένους του. Οι κινήσεις του στελέχους έχουν καταγραφεί λεπτομερώς στις ασύρματες μικροκάμερες που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.

Αναλύοντας το υλικό που έχει βρεθεί αποθηκευμένο στις ασύρματες μικροκάμερες, ανώτατα στελέχη των διωκτικών αρχών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να προετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα. Σε αυτή την περίπτωση, η επανεμφάνιση της «Συνωμοσίας» ή κάποιας άλλης οργάνωσης πιθανολογείται ότι θα γινόταν με επίθεση κατά οικονομικού στόχου στην Αθήνα. Πλην των τριών προκηρύξεων της «Συνωμοσίας», στους φορητούς υπολογιστές (σε έναν από αυτούς υπάρχει φόντο το έμβλημα της οργάνωσης) βρέθηκαν αποσπάσματα και προσχέδια κειμένων, ορισμένα από τα οποία ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν.

Χθες ανακοινώθηκε ότι στο διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας Βόλου βρέθηκαν ακόμα 8 πυροκροτητές και χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ, ενώ στο διαμέρισμα της Καλλιθέας μεγάλος αριθμός κροτίδων. Πιθανολογείται ότι οι πυροκροτητές είναι όμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που η οργάνωση τοποθέτησε στα τελευταία χτυπήματά της. Αντίστοιχα, ερευνάται εάν η αυτοσχέδια πυρίτιδα που χρησιμοποιήθηκε στα παγιδευμένα πακέτα προέρχεται από τις κροτίδες της Καλλιθέας. Εκκρεμούσε η δημοσιοποίηση των πλαστών ταυτοτήτων των συλληφθέντων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ταυτότητες σκοπευτικών συλλόγων.