ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος τρόπος χρηματοδότησης ΑΕΙ

Στην αξιοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών οδηγεί τα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις των διοικήσεων των ΑΕΙ, που θα συνεδριάσουν εκτάκτως για το θέμα την Πέμπτη. Τα πανεπιστήμια κάνουν λόγο για οικονομική ασφυξία, ενώ προβλήματα ίσως να υπάρξουν και στη διανομή συγγραμμάτων. Τα πυρά, επίσης, συγκεντρώνει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Ιω. Πανάρετος, που ζήτησε στα εκλεκτορικά σώματα, για τις εξελίξεις διδασκόντων, να μετέχουν υποχρεωτικά πανεπιστημιακοί από ξένα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπ. Παιδείας έχει ενημερώσει τα ΑΕΙ για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της χρηματοδότησής τους. Με το νέο σύστημα θα υπολογίζονται και τα αποθεματικά κάθε ΑΕΙ. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της συνόδου πρυτάνεων και πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου, η μείωση της χρηματοδότησης για το 2011 θα κυμανθεί από 20% έως 31% ανάλογα με το ίδρυμα. Το 2010 η μέση μείωση της χρηματοδότησης ήταν 23% σε σχέση με το 2009. Το νέο ψαλίδισμα των κρατικών κονδυλίων θα αναγκάσει τα ΑΕΙ στην αξιοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νέος τρόπος υπολογισμού της χρηματοδότησης. Τα προβλήματα θα ξεκινήσουν φέτος από τα μικρά περιφερειακά, χωρίς ισχυρά αποθεματικά, ΑΕΙ και θα γενικευθούν το 2012 στα μεγάλα ιδρύματα, όπως προέβλεψε στην «Κ» πρύτανης αθηναϊκού ΑΕΙ.

Χθες επίσης εκδότες ανέστειλαν τη διανομή συγγραμμάτων, διεκδικώντας οφειλές ύψους 31 εκατ. ευρώ για συγγράμματα από το 2005. «Αδυνατούμε να σηκώσουμε το βάρος των υπέρογκων οφειλών του υπουργείου» λένε οι φορείς των εκδοτών. Πάντως, το υπουργείο θεωρεί το θέμα λήξαν, καθώς ανέφερε ότι μόνο τρεις εκδοτικοί οίκοι (σε σύνολο 300 και πλέον) αρνήθηκαν να διανείμουν βιβλία, ενώ πρόσθεσε ότι από χθες «νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησε η πρώτη περίοδος πληρωμών των οφειλών για τα ακαδημαϊκά συγγράμματα».

Στην έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων θα συζητηθεί και η απόφαση του κ. Πανάρετου να επιβάλει τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από ξένα ΑΕΙ σε εκλεκτορικά σώματα ελληνικών ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος κάνει λόγο για προαιρετική συμμετοχή, με εγκύκλιό του ο κ. Πανάρετος ζητεί από τα Τμήματα των αυτοδύναμων ΑΕΙ (με εκλεγμένο πρυτανικό συμβούλιο) να μετέχει στα εκλεκτορικά σώματα τουλάχιστον ένας πανεπιστημιακός από ξένο ΑΕΙ, ενώ από τα μη αυτοδύναμα ΑΕΙ (με διορισμένη διοικούσα επιτροπή) ζητεί το 1/3 κάθε εκλεκτορικού σώματος να είναι πανεπιστημιακοί του εξωτερικού. Μάλιστα, ο υφυπουργός ανέπεμψε τις προτάσεις για συγκρότηση 12 εκλεκτορικών σωμάτων από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ενώ για όλα τα ΑΕΙ εκκρεμούν 800 διορισμοί. Ο υφυπουργός αναφέρει ότι έτσι «διασφαλίζεται η αμεροληψία των εκλεκτορικών σωμάτων». Από την άλλη, διδάσκοντες ανέφεραν στην  «Κ» ότι «ο υφυπουργός και πανεπιστημιακός κ. Πανάρετος ζητεί με την εγκύκλιό του να αγνοήσουμε τον νόμο».