ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχείς επιθέσεις κατά μεταναστών σε Νίκαια, Κορυδαλλό και Ρέντη

Συστηματικές επιθέσεις σε Νίκαια, Κορυδαλλό και Ρέντη καταγγέλλουν οργανώσεις μεταναστών, που σήμερα θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγ. Ιω. Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδη. Σε συνέντευξη Τύπου, με παρουσία θυμάτων από τις επιθέσεις του προηγούμενου τριμήνου, από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» έγινε λεπτομερής αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά που έστειλαν 60 Πακιστανούς σε νοσοκομεία. Δύο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Θριάσιο, ύστερα από μαχαιρώματα. Μεταξύ των παριστάμενων θυμάτων πολλοί είχαν ράμματα, κάποιοι σπασμένα δόντια, ένας έχει αποκτήσει μόνιμο πρόβλημα στο δεξί μάτι και κάποιοι είχαν σπασμένα μέλη του σώματος.

Οι επιθέσεις γίνονται συνήθως μετά τις οκτώ το βράδυ, όταν οι αλλοδαποί επιστρέφουν από τις εργασίες τους ή βγαίνουν για να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους. Είκοσι περίπου επιθέσεις έχουν γίνει σε ένα χρόνο σε αυτοσχέδιο τζαμί στον Κολωνό. Η τελευταία έστειλε πέντε ανθρώπους στο νοσοκομείο. Στο 90% των περιστατικών, οι επιθέσεις συνοδεύονται με εκφράσεις υβριστικές και άλλες όπως: «Να σηκωθείτε και να φύγετε», «Τώρα θα σας κάψουμε. Τέλειωσαν όλα» κ.ά.

Αμήχανη προβάλλει η Αστυνομία μέσα από τις περιγραφές των θυμάτων. Οι αντιδράσεις της κυμαίνονται από την εμφάνισή της στους τόπους των συμβάντων, αφού φύγουν οι θύτες ή με εκφράσεις «Δεν μπορούμε να τους πιάσουμε, έχουν δύναμη», «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» (στην περίπτωση εμπλοκής οπαδών της ΑΕΚ από τον Κορυδαλλό), «Φίλε είμαστε δύο. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους» (όταν αστυνομικός έφθασε μόνος του και είδε στην απέναντι γωνία 15 με σιδερένιες γροθιές να περιμένουν)…

Ως μοναδικό τρόπο άμυνας οι μετανάστες έχουν επιλέξει τη λεπτομερή ενημέρωση βουλευτών και δημάρχων. Ο κ. Ιωακειμίδης έχει στο ιστορικό του συνειδητές προσπάθειες ένταξης των αλλοδαπών στην τοπική κοινωνία. Οπως σημειώνει επιθέσεις «γίνονταν στην περιοχή τα τελευταία 4-5 χρόνια, από ομάδες όχι συνειδητοποιημένων ακροδεξιών, αλλά περιθωριακών νέων, που μέσα από την αμάθεια και την ανεργία βάζουν στο στόχαστρο τους μετανάστες. «Στην πραγματικότητα», καταλήγει, «πρόκειται για νέα παιδιά που νιώθουν ότι βρίσκονται στον πάτο της κοινωνίας και ψάχνουν κάποιους που είναι πιο κάτω για να επιτεθούν». Το θέμα είναι ότι οι νέες κοινωνικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση του αριθμού τέτοιων νέων.