ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βουλή η δικογραφία για τα πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα

Η δικογραφία για το υψηλό κόστος μίσθωσης πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων από την εταιρεία «Ericsson Air – Crane», την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, παίρνει τον δρόμο της Βουλής. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε την υπόθεση στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες. Και τούτο διότι μετά την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι επί θητείας του στο υπουργείο, το 2009, το κόστος μίσθωσης των πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων ήταν αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το 2010.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2010), ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση και το κόστος μίσθωσης των ελικοπτέρων έπεσε για καθένα από τα πέντε ελικόπτερα κατά περίπου ένα εκατ. ευρώ (συνολικό κόστος το 2009, 31,68 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Κατσιρώδης, διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα αντίγραφα των υπομνημάτων του κ. Μαρκογιαννάκη, στα οποία αναπτύσσει τα επιχειρήματά του.

Από την άλλη, πριν από 15 ημέρες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινικές διώξεις για το δεύτερο σκέλος της έρευνας που αφορά την υπερτιμολόγηση συντήρησης των ίδιων ελικοπτέρων, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για το Δημόσιο. Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος του σημερινού γραμματέα του υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Γρ. Τασούλα, για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και σε βάρος αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). H υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και αναμένεται να κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι.