ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διογκωμένα χρέη, λίγα έργα στον Δήμο Αθηναίων

Το ότι ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων θα ήταν μειωμένος ήταν ήδη γνωστό και αναμενόμενο. Επίσης, ότι θα είχε διογκωμένα χρέη και αυτό ήταν μάλλον προβλέψιμο. Αυτό που καθιστά, όμως, την ψήφισή του «πρωτότυπη» είναι ότι πρώτον πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο, δηλαδή εκτός έδρας, επειδή το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη από συμβασιούχους του δήμου για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, και δεύτερον με την απουσία σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης, πλην του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος ψήφισε κατά.

Ετσι, ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος ψηφίστηκε με πλειοψηφία 28 υπέρ, εμφανίζεται δραστικά περιορισμένος κατά 25% σε σχέση με του 2010, ενώ αρκετά «φτωχικό» ως προς τα έργα είναι το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (19 εκατ. ευρώ) που εγκρίθηκε χθες με πλειοψηφία. Ενδεικτικά, θα δοθούν 3,2 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση τριών πλατειών (Αγ. Θωμά, Μεσολογγίου και Αθ. Διάκου), 2,6 εκατ. για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων, περίπου 650.000 για έργα πρασίνου, 3,6 εκατ. ευρώ για πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις κ. ά. Πρόκειται για ένα «σφιχτό ταμειακό πρόγραμμα», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, το οποίο ακόμη περιλαμβάνει ενοποιήσεις λογιστηρίων, νομικών υπηρεσιών, δημιουργία ενιαίου τμήματος προμηθειών, με κομβική δράση το «σαφάρι» των υπηρεσιών για την είσπραξη βεβαιωμένων προστίμων και οφειλόμενων τελών. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι πολλά έργα του δήμου έχουν σταματήσει λόγω απλήρωτων οφειλών προς εργολάβους, ενώ και οι προμηθευτές «τιμωρούν» τον δήμο παγώνοντας προμήθειες υλικών λόγω συσσωρευμένων χρεών. Το σύνολο των οφειλών προς τρίτους έφτασε τα 77,3 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τον γ. γ. του Δήμου Αθηναίων κ. Θ. Λιβάνιο, ο δήμος δεν έχει πλέον δυνατότητα λήψης νέων δανείων για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Ηδη οι δανειακές του υποχρεώσεις άγγιξαν τα 219 εκατ. ευρώ, από τα οποία φέτος θα πρέπει να πληρωθούν σε τοκοχρεολύσια 15,6 εκατ., ενώ έχουν προϋπολογισθεί και 12,5 εκατ. ευρώ ως πληρωμές για leasing. Η αδυναμία είσπραξης εσόδων προβληματίζει ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή. «Περίπου 10% των δημοτών δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σήμερα. Και εκτιμούμε ότι το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί μέσα στο 2011. Τον Ιανουάριο οι εισπράξεις από τα δημοτικά τέλη ήταν κατά 8,8% μειωμένες σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα», επισήμανε ο κ. Λιβάνιος. Οι προϋπολογισμένες ανείσπρακτες οφειλές παρελθόντων ετών φτάνουν τα 209 εκατ. ευρώ και η δημοτική αρχή εκτιμά ότι είναι εφικτό να εισπράξει μόλις το 7% (δηλαδή 16 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, οι επιχορηγήσεις περικόπτονται αρκετά. Ο μόνος φορέας που θα επωφεληθεί από την πολιτική της νέας δημοτικής αρχής είναι το Δημοτικό Βρεφοκομείο (παιδικοί σταθμοί) που θα λάβει 43 εκατ. ευρώ (από 35 εκατ. πέρυσι), ενώ ο ΟΝΑ (Οργανισμός Νεολαίας – Αθλησης) και ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα βρεθούν με 2 εκατ. ευρώ λιγότερα. Συμβολική αύξηση (200.000 ευρώ επιπλέον) προβλέπεται για το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων.

Το θέμα της νομιμότητας της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ετέθη από την αντιπολίτευση του δήμου. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η σύγκληση του συμβουλίου ήταν απολύτως νόμιμη και επικαλέστηκε το άρθρο 96 του Κώδικα των Δήμων. «Σε συνθήκες κατάληψης δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των δημοτικών συμβούλων, την ελεύθερη διατύπωση γνώμης και την ψήφο. Οι παρατάξεις που απουσίαζαν επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού», τόνισε.

Για διάλυση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο τέως δήμαρχος, κ. Ν. Κακλαμάνης, δηλώνοντας ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει όχι στο δημαρχιακό μέγαρο, αλλά σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας».

Η «Ανοιχτή Πόλη» μίλησε για «παράτυπη διαδικασία» και κάλεσε τη δημοτική αρχή να φέρει προς συζήτηση το θέμα των συμβασιούχων ως μοναδικό θέμα της ατζέντας του δημ. συμβουλίου.

Στο μεταξύ, τους συμβασιούχους καταληψίες επισκέφθηκε χθες η κ. Αλέκα Παπαρήγα σε μια ένδειξη συμπαράστασης στην κινητοποίησή τους και δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι αυτοί είναι εκβιαζόμενοι και προσελήφθησαν όπως μπορούσαν να προσληφθούν».