ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαιώθηκαν 166 από το Πρωτοδικείο

Την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοί τους συνεχίζουν την κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας, επιστρέφουν στην εργασία τους 166 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου με χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διατηρούν το δικαίωμα εργασίας τους μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Πάντως, οι καταληψίες – συμβασιούχοι δεν δείχνουν καμία διάθεση υπαναχώρησης, τη στιγμή που σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει και πάλι το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. «Δεν υπάρχει πλέον πισωγύρισμα. Η επόμενη μέρα φέρνει την ανεργία. Ζητάμε την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου. Ενάμιση χρόνο τώρα είμαστε υπό διωγμόν και πρέπει να αποτινάξουμε την ταμπέλα του ενοικιαζόμενου σκλάβου», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους των σωματείων αλλά κάθε προσπάθεια για συνεννόηση απέβη άκαρπη, παρότι ο ίδιος είχε δεχθεί να αποσυρθεί το θέμα για τον προγραμματισμό προσλήψεων νέου προσωπικού (που αρχικώς αποτελούσε κόκκινη γραμμή για τους συμβασιούχους) από την ατζέντα. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το εργασιακό τους καθεστώς.

Στον ΧΥΤΑ Φυλής

Στην κατάληψη του δημαρχείου μετέχουν συμβασιούχοι που εργάζονται από μερικούς μήνες έως και 10 ή περισσότερα χρόνια σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου.

Μετά την επίσκεψη της γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα, τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων εξέφρασε χθες με επίσκεψή του στο δημαρχιακό μέγαρο και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας. Το θέμα των συμβασιούχων που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Στο μεταξύ, σοβαρά επεισόδια απειλήθηκαν χθες στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου μια ομάδα περίπου 150 ατόμων (κυρίως αλλοδαποί και αθίγγανοι) παρατάχθηκαν ένοπλοι στον χώρο και κινήθηκαν επιθετικά εναντίον εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Νομού Αττικής) θέλοντας πιθανότατα να εκδικηθούν για τον θάνατο ενός Ρομά ρακοσυλλέκτη ο οποίος βρέθηκε θαμμένος κάτω από απορρίμματα την περασμένη εβδομάδα. Οι χειριστές των μηχανημάτων απομακρύνθηκαν εγκαίρως, ενώ ο ΧΥΤΑ έμεινε κλειστός για μερικές ώρες. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν στην «Κ» ότι «για άλλη μια φορά, η αστυνομία ήταν θεατής».