ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου

Διυπουργική σύσκεψη για τις κοινές δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος δημόσιας Υγείας από τον ιό του Δυτικού Νείλου πραγματοποιείται σήμερα με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Αμυνας. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ψεκασμών σε περιοχές της Μακεδονίας που θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να καταπολεμηθούν έγκαιρα τα κουνούπια-φορείς του ιού. Σημειώνεται ότι ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των διοικητικών περιφερειών για τους αεροψεκασμούς, ενώ, εάν χρειαστεί, θα διασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με άλλους φορείς διεξάγει μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στην Ημαθία και την Πέλλα για την έκταση της μόλυνσης το καλοκαίρι του 2010 από τον «εισαγόμενο» ιό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οποιαδήποτε καθυστέρηση στους εν λόγω ψεκασμούς θα σημαίνει την επανάληψη του περσινού φαινομένου. Εκτιμάται ότι πέρυσι 20.000 άτομα μολύνθηκαν στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα από τον ιό που μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών, νοσηλεύθηκαν 261 ασθενείς, εκ των οποίων 191 εμφάνισαν μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα και 34 κατέληξαν. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, αλλά τα συνηθέστερα είναι ο υψηλός πυρετός, η επιπεφυκίτιδα, η κεφαλαλγία και η μυαλγία.