ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και ιδιωτική εταιρεία στη μάχη καθαρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στη μάχη για την αποκομιδή των σκουπιδιών που πνίγουν την πόλη τις δύο τελευταίες εβδομάδες συμμετείχαν χθες και ιδιωτικά συνεργεία σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία και να βελτιωθεί η κατάσταση έως την Παρασκευή.

Εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών εξακολουθούν να συσσωρεύονται στους δρόμους του κεντρικού δήμου, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του τομέα καθαριότητας ότι η αποκομιδή προχωρά.

Οι βροχοπτώσεις χθες όξυναν το πρόβλημα, καθώς πολλά από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια, κυριολεκτικά άρχισαν να επιπλέουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στους στενούς δρόμους και στους παράδρομους της πόλης.

Κι ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει παρέμβει για το πρόβλημα, ζητώντας να διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τη μάχη για την αποκομιδή των σκουπιδιών έδιναν χθες περίπου 30 απορριμματοφόρα και συνολικά 200 εργαζόμενοι εκ των οποίων μόνο οι 30 προέρχονταν από τη νέα γενιά των συμβασιούχων που κλήθηκαν να πιάσουν δουλειά λίγες ημέρες νωρίτερα για να βοηθήσουν στο πρόβλημα των σκουπιδιών.

Από τα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούσαν χθες για την αποκομιδή τα τέσσερα ανήκουν σε ιδιώτη, η συμμετοχή του οποίου στην αποκομιδή πυροδότησε αντιδράσεις από το σωματείο των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου.

Δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, παρά τη διαβεβαίωση της αντιδημαρχίας καθαριότητας ότι τα ιδιωτικά συνεργεία είναι ένα προσωρινό μέτρο, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια άμεσα, κατηγόρησαν τη διοίκηση Μπουτάρη για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας. Μέλη του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής εκπρόσωπο δημοτικής παράταξης μπλόκαραν προχθές το βράδυ ιδιωτικό συνεργείο που εργαζόταν στην αποκομιδή στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Αντιδράσεις

Εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας και δημοτικοί σύμβουλοι που αντιδρούν στη συμμετοχή των συνεργείων επισημαίνουν πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπουτάρη ότι η διαχείριση ενός τόνου σκουπιδιών κοστίζει στον δήμο 280 ευρώ, ενώ αν αυτή γινόταν από ιδιώτη θα κόστιζε 120. Χθες σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα επανδρώθηκαν από προσωπικό του δήμου.

Είναι πάντως πολλοστή φορά που η αποκομιδή των σκουπιδιών καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Ελλειψη ικανού αριθμού απορριμματοφόρων, έλλειψη ανταλλακτικών για απορριμματοφόρα, έλλειψη καυσίμων λόγω χρέους και τώρα έλλειψη προσωπικού (χεριών) για την αποκομιδή λόγω λήξης των 8μηνων συμβάσεων είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης.

Η διοίκηση Μπουτάρη έχει δεσμευτεί ότι προωθώντας ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης από τον ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να λύσει συνολικά το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Ωστόσο, πριν αντιμετωπιστεί το υπάρχον πρόβλημα στον ορίζοντα έχει διαφανεί και πάλι ο κίνδυνος συσσώρευσης των σκουπιδιών, αυτή τη φορά από εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Απειλούν να κλείσουν τον ΧΥΤΑ αν δεν καταβληθούν οι υποχρεωτικές εισφορές των δήμων στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης που τον διαχειρίζεται. Από τους 14 δήμους μόνο οι 6 έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, αλλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτούς.