ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβασιούχοι «ανήμποροι» για μάζεμα απορριμμάτων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δεν βρήκε ανταπόκριση η πρόσκληση του Δήμου σε συμβασιούχους και μόνιμους να «σηκώσουν το βάρος» του περασμένου τριημέρου στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Οι περισσότεροι αρνήθηκαν να προσέλθουν νωρίτερα στην εργασία τους και ορισμένοι μόνιμοι υπάλληλοι δεν δέχθηκαν να θυσιάσουν την αργία για να αποσυμφορήσουν την πόλη από τα σκουπίδια.

Από τους 900 συμβασιούχους που προσλήφθηκαν με οκτάμηνες συμβάσεις και πρόκειται να εργαστούν από τα τέλη Μαρτίου κλήθηκαν να συνδράμουν νωρίτερα (24 Μαρτίου) 182 άτομα. Από αυτούς εμφανίστηκαν περίπου 20, ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν «ανήμποροι» να εργαστούν σε απορριμματοφόρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από τους 182 νέους συμβασιούχους μόνο οι 30 μπορούσαν να εργαστούν στην αποκομιδή λόγω φυσικής κατάστασης.

Το πρόβλημα προς το παρόν δεν μπορεί να επιλυθεί με την πρόσληψη όλων των νέων συμβασιούχων, καθώς εκκρεμεί η δίκη 50 παλαιών συμβασιούχων οι οποίοι πέτυχαν με προσωρινή διαταγή την παραμονή τους στην εργασία τους μέχρι τις 6 Απριλίου οπότε εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την επαναπρόσληψή τους. Η τυχόν δικαίωσή τους εκτός των άλλων θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ζήτημα των εργασιακών θέσεων.

«Λευκή απεργία» χαρακτήριζαν οι διοικούντες στον Δήμο Θεσσαλονίκης την άρνηση τριάντα εκ των 150 περίπου μονίμων υπαλλήλων να συνδράμουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών που πνίγουν την πόλη εδώ και δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Στην υπηρεσία καθαριότητας απασχολούνται 523 μόνιμοι εργαζόμενοι από τους οποίους 100 – 150 ασχολούνται με την αποκομιδή. Οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί, ή εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες. Συνολικά, ο δήμος αναγκάζεται να προσλαμβάνει ετησίως 800 με 900 συμβασιούχους.

Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι του δήμου στην καθαριότητα, αυτές τις ημέρες είναι στους δρόμους λιγότερο από το μισό του προσωπικού που απασχολείται συνήθως σε αυτόν τον τομέα. Μέχρι τις 15 Μαρτίου, 330 υπάλληλοι ασχολούνταν με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Σήμερα αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι 45 συμβασιούχοι κυρίως οδηγοί απορριμματοφόρων και εργάτες.