ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπράβοι και αστυνομικοί μαζί στον πόλεμο της νύχτας

Πρωτοκλασάτα «στελέχη» του υποκόσμου, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, πληρωμένοι δολοφόνοι και λαϊκές τραγουδίστριες «παρελαύνουν» στην ογκώδη δικογραφία που σχημάτισε το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ., με αντικείμενο τον αιματοβαμμένο πόλεμο της «νύχτας». Τέσσερις αντίπαλες ομάδες εκβιαστών που ήλεγχαν καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Αγρίνιο εξαρθρώθηκαν. Μέχρι χθες είχαν συλληφθεί 22 κακοποιοί, ενώ κατηγορίες αντιμετωπίζουν 217 άτομα. Εξιχνιάστηκαν 268 υποθέσεις εκβιασμού καταστηματαρχών, πέντε βομβιστικές επιθέσεις σε νυχτερινά κέντρα, ενώ ενδείξεις για ηθική αυτουργία σε τρεις δολοφονίες προκύπτουν εις βάρος ηγετικών στελεχών της μιας εκ των δύο ισχυρότερων ομάδων της Αττικής. Πρόκειται για τις δολοφονίες του Γιώργου Αυτιά, στις 28 Ιουνίου 2010, του Γεράσιμου Μαυράκη, στις 20 Οκτωβρίου του 2007 και της Μαρίας Καφιέρη, στις 5 Μαΐου 2009.

Ηγετικό ρόλο στη μία από τις τέσσερις ομάδες διαδραματίζουν (σύμφωνα με τη δικογραφία) οι φυλακισμένοι απαγωγείς του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου. Οι Π. Βλ. (φυλακές Τρικάλων), Γ. Σκ. (φυλακές Διαβατών) και Β. Στ. (φυλακές Λάρισας), όλοι τους «πρωτοκλασάτα» ονόματα του υποκόσμου, κατηγορούνται ότι συνέταξαν τέσσερα συμβόλαια θανάτου (τα οποία δεν εκτελέστηκαν) εναντίον των ανταγωνιστών τους. Στη μια περίπτωση προσέγγισαν κρατούμενο των φυλακών Μαλανδρίνου ζητώντας του να μάθει πότε το υποψήφιο θύμα που επίσης κρατείται στο Μαλανδρίνο βγαίνει με άδεια από τη φυλακή. Τα υπόλοιπα συμβόλαια αφορούσαν τα ηγετικά στελέχη της δεύτερης, αντίπαλης ομάδας μπράβων (επίσης εξαρθρώθηκε), τα οποία αποκαλούν με τα ονόματα «καράφλας» ή «Μάρθα» και «χοντροί» ή «σαμπρέλες». Για μία μόνο από τις τέσσερις δολοφονίες επρόκειτο να πληρώσουν 50.000 ευρώ.

Οι ίδιοι φέρονται να έχουν υπό τον έλεγχό τους 50 καταστήματα, ενώ κατηγορούνται για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις: τον Αύγουστο του 2010 στην καφετέρια Terra Petra της Πετρούπολης, τον Οκτώβριο του 2010 στο νυχτερινό κέντρο «Πόλις» στην Π. Ράλλη, τον Δεκέμβριο στο νυχτερινό κέντρο «Θέα» στον Αλιμο και τον ίδιο μήνα στο κέντρο «Fever» στην Αθήνα. Αιτία για τη στοχοποίηση των εν λόγω καταστημάτων ήταν ότι οι ιδιοκτήτες τους πλήρωναν προστασία (ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ μηνιαίως) στην αντίπαλη ομάδα «μπράβων».

Στις συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος η βόμβα αποκαλείται κωδικοποιημένα «πίτα»: «Εφτιαξα μια πίτα, αυτή, πώς λέγεται με διάφορα πράσινα μέσα, ξέρεις χορτόπιτα κατάλαβες. Την προηγούμενη φορά δεν μου έγινε καλή, την τρίτη θα την πετύχω καλά», ακούγεται να λέει από τηλεφώνου ο Π. Βλ στον Γ. Σκ. Στην αργκό του υποκόσμου, «δικηγόροι» αποκαλούνται οι πληρωμένοι εκτελεστές, «δικηγορικά γραφεία» τα νυχτερινά καταστήματα, «μακαρονάδα» η δηλητηριώδης ουσία, «μοναστήρι» το σπίτι, «λαγός» το υποψήφιο θύμα κ.ο.κ. Τα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξυλοδαρμούς και, φυσικά, εκβιασμούς ιδιωτών. Στοιχεία εμπλοκής υπάρχουν και για ορισμένους ακόμα από τους πρωταγωνιστές της απαγωγής Παναγόπουλου, όπως για παράδειγμα τον Γ. Τρ. που φέρεται να σχετίζεται με πλαστογραφίες και απάτες. Σε υπόθεση εκβιασμού με τη «συνδρομή» του κυκλώματος εμπλέκεται και γνωστή τραγουδίστρια, η οποία προ μηνών είχε συλληφθεί για ακάλυπτες επιταγές. Στη αντίπαλη (2η σύμφωνα με τη δικογραφία) ομάδα εκβιαστών, ηγετικό ρόλο έχουν οι Γ. Λ., Β. Γρ και Μ. Κ. Και αυτοί φέρονται να έχουν συντάξει τρία συμβόλαια θανάτου εναντίον των ανταγωνιστών τους, τα οποία όμως ουδέποτε εκτελέστηκαν. Αντίθετα, προκύπτουν ενδείξεις για πιθανή εμπλοκή τους σε δολοφονίες της ομάδας των «Πειραιωτών» και συγκεκριμένα του Γιώργου Αυτιά, του Γεράσιμου Μαυράκη και της Μαρίας Καφιέρη.

Και συνοδείες «επισήμων»

Η ομάδα στην οποία μετέχουν 29 ακόμα κακοποιοί, είχε υπό τον έλεγχό της 130 καταστήματα σε Μεσόγεια, Γλυφάδα, παραλιακή, Πειραιά, Κορυδαλλό, κέντρο Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια. Από τις επαφές των μελών του κυκλώματος προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν επαφή με υπάλληλο της Marfin Investment Group για σχεδιαζόμενη απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενεργό ρόλο εμφανίζεται να διαδραματίζει απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. τον οποίο αποκαλούν «στρατηγό». Ο τελευταίος, σε συνεννόηση με τον Β. Γρ. διαθέτει «μπράβους» για τη συνοδεία επισήμων, όπως συνέβη με τον πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρόδου στη διάρκεια αγώνα με τον Ιωνικό, στη Νίκαια!

Σχέση των μελών της ομάδας διαπιστώνεται και με τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην Αλόνησσο, καθώς ο Γ. Λ. δίνει εντολή για την αγορά του σκάφους με το οποίο οι δράστες είχαν καταφέρει να διαφύγουν από το νησί. Η τρίτη σπείρα αποτελούνταν από 11 βασικά μέλη και δραστηριοποιούνταν μόνο στη Δ. Αττική και συγκεκριμένα στο Μπουρνάζι και στο Περιστέρι. Ο εγκέφαλός της, ωστόσο, είχε και στο παρελθόν συγκροτήσει ομάδα εκβιαστών, που εξαρθρώθηκε το 2000, και φέρεται να έχει επαφές με τα αρχηγικά μέλη και των δύο ισχυρότερων ομάδων καθώς και με εν ενεργεία και απόστρατους αστυνομικούς. Η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκβιαστών αριθμεί 9 μέλη και είχε την έδρα της στο Αγρίνιο. Μέλη της είχαν συμμετάσχει σε συμπλοκή σε πλατεία του Αγρινίου με αντίπαλη συμμορία και συνδέονται με απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος μέλους αντίπαλης οργάνωσης, την ίδια ημέρα.