ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μόναχο τιμά θύματα νεοναζιστών

«Είμαστε άναυδοι και νιώθουμε ντροπή για το γεγονός ότι αυτές οι τρομοκρατικές βιαιοπραγίες δεν αναγνωρίστηκαν για πολλά χρόνια ως αυτές που ήταν: απάνθρωπες δολοφονίες. Λέμε: ποτέ ξανά». Αυτά αναφέρoυν μεταξύ άλλων οι τιμητικές πλάκες στη μνήμη των δύο δολοφονηθέντων από νεοναζιστές στο Μόναχο, Θόδωρου Βουλγαρίδη και Habil Kilic. Με τα λόγια αυτά αποκαθίσταται η μνήμη του ομογενούς Θόδωρου Βουλγαρίδη, που βεβηλώθηκε μέχρι να αποδειχθεί εσχάτως ότι η δολοφονία του είχε ρατσιστικά κίνητρα. Την Παρασκευή, σε μια σεμνή τελετή, στην οποία έδωσαν το «παρών» η δήμαρχος Μονάχου, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της βαυαρικής κυβέρνησης, αλλά και εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων στη Βαυαρία, έγιναν τα αποκαλυπτήρια των δύο πλακών στο σημείο δολοφονίας των δύο μεταναστών: στα καταστήματά τους. Οι δύο άνδρες, ο 37χρονος τότε Habil και ο 41χρονος Θόδωρος εκτελέστηκαν από μέλη της ολιγομελούς νεοναζιστικής ομάδας NSU το 2001 και το 2005.

Ωστόσο, η διαλεύκανση της υπόθεσης διήρκεσε πολλά χρόνια και υπήρξε εξαιρετικά επώδυνη για τις οικογένειες των θυμάτων. O ομογενής Βουλγαρίδης είχε μόλις δύο βδομάδες ανοίξει μαζί με Γερμανό συνεταίρο το κλειδαράδικό του στο δυτικό Μόναχο, όπου ζούσε από παιδί. Την αιφνίδια και άγρια δολοφονία του οι Αρχές τη συνέδεσαν αρχικά με το οργανωμένο έγκλημα. «Επλανάτο για πολλά έτη η υποψία ότι ο αποθανών, που μέχρι τη δολοφονία του έχαιρε εκτίμησης στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας, είχε σχέσεις με τον υπόκοσμο και ότι ο θάνατός του έγινε στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» θυμάται ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, που κλήθηκε από τα πρώτα λεπτά να τελέσει τρισάγιο εις μνήμην του θύματος. Η εικόνα του δολοφονημένου άνδρα, με το παραμορφωμένο από τις σφαίρες πρόσωπο, πίσω από τον πάγκο του μαγαζιού του, στοιχειώνει μέχρι και σήμερα τον ιερωμένο.

Οι συνεχείς ανακρίσεις και η διογκωμένη φημολογία ανάγκασαν τον αδελφό του θύματος με την οικογένειά του να παλιννοστήσουν το 2009 στη Θεσσαλονίκη. «Με μεγάλη ανακούφιση τον κάλεσα το 2011, όταν πλέον οι Αρχές έπεσαν πάνω στους δύο δράστες, μέλη του ΝSU, και άρχισε να συνδέεται η δολοφονία Βουλγαρίδη με άλλες δολοφονίες μεταναστών σε όλη τη Γερμανία». Η πόλη του Μονάχου και προσωπικά ο κ. Μαλαμούσης μερίμνησαν, ώστε η οικογένεια Βουλγαρίδη να εγκατασταθεί εκ νέου στη βαυαρική πόλη, σε μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές, καθώς πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες στη γερμανική δικαιοσύνη για ασυγχώρητη ολιγωρία. «Τώρα κινούμε τις διαδικασίες για να στηρίξουμε και την τουρκική οικογένεια» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μαλαμούσης.

Από το 2000 έως το 2007 υπήρξαν δέκα θύματα ακροδεξιάς βίας, οκτώ Τούρκοι, ένας Ελληνας και μία Γερμανίδα αστυνομικός, σε επτά πόλεις. Πολλοί εικάζουν σήμερα ότι ο Βουλγαρίδης ίσως υπήρξε άτυχος λόγω του παρουσιαστικού του, που θύμιζε λόγω χρωμάτων Τούρκο. Οι δύο φερόμενοι ως δράστες αυτοκτόνησαν κατά τη σύλληψή τους και η δίκη, η πρώτη μετά το 1945 σε βάρος νεοναζί, πραγματοποιείται με την τρίτη της ομάδας και άλλα στελέχη του NSU. «Το Μόναχο υποκλίνεται πενθώντας» είπε η σημερινή δήμαρχος της πόλης.