ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά προβλήματα ακόμα και αν τελικά σωθεί το εξάμηνο

«Το εξάμηνο δεν θα χαθεί», διαβεβαιώνουν στην «Κ» πανεπιστημιακοί των δύο ιδρυμάτων, οι οποίοι έχουν εμπειρία διοικητικών θέσεων στα ΑΕΙ. «Η απώλεια του εξαμήνου θα είναι καταστροφική για όλους. Εχω σχεδιάσει να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus, ενώ θεωρώ ότι είναι προκλητικό να την “πληρώνουν” οι φοιτητές», ανέφερε χθες στην «Κ» η Νίνα Λινάρδου, φοιτήτρια του τρίτου έτους στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παν. Αθηνών. «Είμαι από την Ηλεία και ομολογώ ότι εγώ και πολλοί άλλοι φοιτητές δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα διαβίωσης μακριά από το σπίτι», συμπληρώνει ο Δημήτρης, που σπουδάζει στη Νομική Αθηνών. Η Νίνα πρόλαβε να εξεταστεί σε δύο μαθήματα της περιόδου επαναληπτικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου, ενώ ο Δημήτρης δεν εξετάσθηκε σε κανένα. Και όμως, συνομήλικοί τους στο ίδιο ίδρυμα έχουν αρχίσει μαθήματα. Επίσης, στο ΕΜΠ υπό κατάληψη από φοιτητές είναι οι 6 από τις 9 σχολές. Αρα, στις υπόλοιπες τρεις σχολές θα αρχίσουν σήμερα οι εξετάσεις; Ολα αυτά αναδεικνύουν το αλαλούμ που επικρατεί στα δύο ΑΕΙ λόγω της απεργίας των διοικητικών, την ίδια στιγμή που το ακαδημαϊκό έργο γίνεται κανονικά στα υπόλοιπα έξι ΑΕΙ που «προσφέρουν» διοικητικούς υπαλλήλους στη διαθεσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 33 του νόμου 4009 είναι ξεκάθαρο: «Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες». Στο ΕΜΠ ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος Κ. Μουτζούρης έχει προτείνει το έτος να παραταθεί μέχρι τις 25 Ιουλίου και να μειωθούν δραστικά οι εξεταστικές περίοδοι. Βέβαια, είναι γνωστό ότι σε κάποια ΑΕΙ οργανώνονται… μακριάς διάρκειας εξεταστικές περίοδοι, παράλληλα με τη διδασκαλία των μαθημάτων του επόμενου εξαμήνου.

Από την άλλη, παρά το μπλακ άουτ στα δύο ΑΕΙ, κάποια μαθήματα γίνονται. Στην Ιατρική Αθηνών οι φοιτητές των τριών μεγαλύτερων ετών διδάσκονται τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στις πανεπιστημιακές κλινικές. Δεν γίνονται όμως τα θεωρητικά μαθήματα, που διδάσκονται στα αμφιθέατρα, για τους φοιτητές των τριών πρώτων ετών. Εάν τελικά χαθεί το εξάμηνο, πώς θα ρυθμιστεί το θέμα; Θα χαθεί το εξάμηνο μόνο για τους μισούς φοιτητές της Ιατρικής;

Επίσης, εάν αρχίσει να γίνεται η διπλή εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, η οποία ανεβλήθη, τι θα γίνει με τους φοιτητές του 1ου έτους στα δύο ΑΕΙ; Θα κάνουν μάθημα και την ίδια στιγμή σε διπλανά αμφιθέατρα θα δίνονται εξετάσεις;

Βέβαια, μια σημαντική παράμετρος είναι ότι ακόμη και εάν βρεθούν οι 13 εβδομάδες μαθημάτων που απαιτεί ο νόμος, η ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω της δίμηνης περιπέτειας που περνούν και της φυγής των διοικητικών υπαλλήλων. «Πρέπει να αρχίσει άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα περιθώρια στενεύουν δραματικά. Βέβαια, ακόμη κι αν σωθεί το εξάμηνο, το ίδρυμα θα εξέλθει βαριά τραυματισμένο. Για παράδειγμα, λόγω της διαθεσιμότητας μεγάλου αριθμού βιβλιοθηκονόμων, θα μειωθεί το ωράριο των βιβλιοθηκών και θα επηρεαστούν τα μεταπτυχιακά και τα σεμιναριακά μαθήματα, στα οποία είναι απαραίτητη η διεθνής βιβλιογραφία που υπάρχει στις βιβλιοθήκες», παρατηρεί η Α. Λάλα-Παπαδία, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Και συμπληρώνει: «Αναγνωρίζω ότι όλα θα είναι πλέον υποβαθμισμένα, παρά την προσπάθεια όλων όσοι θα μείνουν στο ίδρυμα. Ομως πρέπει πάση θυσία να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών».