ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειδωμένο Καποδιστριακό, οχυρωμένο Πολυτεχνείο

Από Δευτέρα σε Δευτέρα… Μετά την ολοκλήρωση του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου εκτιμάται ότι θα αρθεί το αδιέξοδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στο ΕΜΠ. Βέβαια, τα δύο ιδρύματα μετρούν τα τελευταία 24ωρα πριν από την απώλεια του εξαμήνου, με θύματα τους χιλιάδες φοιτητές που παρακολουθούν τους πολιτικούς ακροβατισμούς των ηγεσιών των δύο ΑΕΙ και μερίδας πανεπιστημιακών και φοιτητών. Χθες, οι καθηγητές δήλωναν έτοιμοι να αρχίσουν τα μαθήματα, όμως τα δύο ιδρύματα δεν λειτούργησαν παρότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων κηρύχθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών την περασμένη Παρασκευή. Στο ΕΚΠΑ τα κτίρια ήταν κλειστά, ενώ στο ΕΜΠ ομάδα φοιτητών της Αριστεράς εμπόδισε όποιον επιθυμούσε να εισέλθει στην Πολυτεχνειούπολη. Για σήμερα, στο ΕΚΠΑ έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Συγκλήτου, ενώ στο ΕΜΠ έχει προγραμματιστεί έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Ποιος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ιδρύματος; Ο πρύτανης και η Σύγκλητος. Από την άλλη, βάσει του νόμου 4009/2011 μπορεί να επέμβει η Αστυνομία για να ανοίξουν τα κτίρια. Για τον λόγο αυτό υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν από το εν λόγω υπουργείο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ολοκληρώθηκε από το ΑΣΕΠ η μοριοδότηση των 1.700 διοικητικών υπαλλήλων από τα 8 ΑΕΙ που απεγράφησαν και έως και αύριο θα ανακοινωθούν τα ονόματα όσων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ειδικότερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο πανεπιστημίων αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία καλυπτόμενοι από την απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συνεχίσει την απεργία έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, για δέκατη εβδομάδα.

Βέβαια, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, «οι απεργοί έχουν φροντίσει οι επείγουσες ανάγκες των φοιτητών να εξυπηρετούνται. Δεν περίμεναν κανέναν να τους το πει», δηλώνει η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ – χθες τα κτίρια του ΑΕΙ ήταν κλειδωμένα. Ενδεικτικά φοιτητές της Νομικής Σχολής που πήγαν στο κτίριο της οδού Σόλωνος βρήκαν κλειστές αίθουσες. «Το θέμα θα ξεκαθαρίσει στη Σύγκλητο. Η κατάσταση είναι έκρυθμη μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων, ορισμένοι εκ των οποίων άρχισαν να παραλαμβάνουν τα έγγραφα με τα οποία τίθενται σε αυτοδίκαη αργία επειδή δεν απεγράφησαν», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης. Ο ίδιος θεωρεί ότι εν όψει του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, η όποια απόφαση για τη λειτουργία του ΑΕΙ θα πρέπει να έχει την συναίνεση των διοικητικών υπαλλήλων. «Δεν είναι εύκολο να φωνάξεις την Αστυνομία, ούτε και να αφήνεις τα κτίρια αφύλακτα, με τον κίνδυνο μιας πιθανής κατάληψής τους», τόνισε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ιδρύματος.

Διπλή εξεταστική

Στο ΕΜΠ χθες το πρωί όσοι ήθελαν να εισέλθουν στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης αλλά και του συγκροτήματος της οδού Πατησίων συναντούσαν φοιτητές που τους…ξεκαθάριζαν ότι το ίδρυμα είναι υπό κατάληψη. Για σήμερα, βέβαια, έχει ληφθεί απόφαση να αρχίσει η διπλή εξεταστική του Σεπτεμβρίου, η οποία ανεβλήθη λόγω της απεργίας. «Θα πάμε και θα δούμε. Ελπίζω να μην κινδυνεύσει η σωματική μας ακεραιότητα», ανέφερε χθες στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ. Και συμπλήρωσε σκωπτικά: «Αυτή είναι η πραγματικότητα όταν είσαι μέλος ενός ελληνικού πανεπιστημίου…».