ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ

Ζητείται άρση ασυλίας βουλευτή της Χρυσής Αυγής

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία που της είχε αποστείλει προηγουμένως η Εισαγγελία του Βόλου, προκειμένου να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Η επίμαχη δικογραφία αποδίδει στον κ. Ηλιόπουλο το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας.

ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Χ.Α. ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ

Αναβλήθηκε η δίκη

Αναβλήθηκε για τις 13 Μαΐου του 2014, η δίκη του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση και άλλων 11 κατηγορουμένων, για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου. Η δίκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες αναβλήθηκε, επειδή συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δεν μπορούσαν να παραστούν, λόγω υποχρεώσεων που είχαν σε άλλες δίκες. Εξω από το δικαστικό μέγαρο Μεσολογγίου υπήρχαν συγκεντρωμένοι, οι οποίοι χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα τόσο κατά την άφιξη του Κ. Μπαρμπαρούση, όσο και κατά την αποχώρησή του, χωρίς όμως να δημιουργηθούν επεισόδια. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη είχε αναβληθεί πάλι στις 8 Οκτωβρίου, καθώς τρεις εκ των κατηγορουμένων δεν είχαν εκπροσώπηση από συνήγορο υπεράσπισης.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ψηφιακή εποχή για το ΣτΕ

Τη μετάβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στη νέα ψηφιακή εποχή εγκαινιάζουν σήμερα στις 11.00, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος. Οι κ. Μητσοτάκης και Ρίζος θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επίδοσης δικαστικών εγγράφων τα οποία θα φέρουν ψηφιακή υπογραφή. Με τον τρόπο αυτό, το ΣτΕ γίνεται το πρώτο δικαστήριο που εκσυγχρονίζει τεχνικά και επιχειρησιακά τις διαδικασίες του. Στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, το υπουργείο προωθεί την ταχεία διεύρυνση και αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων τόσο μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών όσο και μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Στοπ σε οικοδομικές άδειες

Προσωρινή διαταγή με την οποία δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε τμήμα έκτασης 22.000 τ.μ. της ευρύτερη περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος εξέδωσε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο εν λόγω τμήμα υπάρχουν οι ιδιοκτησίες των εταιρειών Μουζάκη και Λαναρά, ενώ προβλέπεται, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων, η ανέγερση πολυκέντρου (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία κ.ά.). Στο ΣτΕ προσέφυγαν 42 κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος και ζητούν να ακυρωθεί το από 29.4.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης της περιοχής. Το ΣτΕ είχε επισημάνει ότι για την πληρέστερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου οι περιορισμοί δόμησης του τομέα ΙΙΙ (περικλείεται από Λένορμαν, Κηφισό και Ιφιγενείας), δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον μέσο συντελεστή δόμησης, πρέπει να ορισθεί μέγιστος συντελεστής δόμησης 2,1 και μέγιστο ύψος κτιρίων τα 15 μ., και ο τομέας ΙΙ (Λένορμαν, Ηρούς, Εμμονος και Αλεξανδρείας) έπρεπε να ενοποιηθεί με τον τομέα ΙΙΙ. Το υπουργείο Περιβάλλοντός δεν έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει περιοριστικούς όρους μόνο για τους τομείς Ι και ΙΙ και δεν κάνει αναφορά στον τομέα ΙΙΙ, όπου μπορούν να κτιστούν ακίνητα με τους παλαιούς όρους δόμησης. Το ΣτΕ, για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για μη έκδοση οικοδομικών αδειών στα τμήματα ΙΙ και ΙΙΙ της Ακαδημίας Πλάτωνος.

ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ

Προφυλακίστηκε ο Ιρανός

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 37χρονος Ιρανός, ο οποίος είχε επιτεθεί με μαχαίρι και τραυμάτισε τη γραμματέα της 28ης τακτικής ανακρίτριας την περασμένη Παρασκευή στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ο ίδιος φέρεται να παραδέχθηκε ότι είχε εισέλθει στα δικαστήρια με σκοπό να επιτεθεί στην ανακρίτρια και τη γραμματέα της για λόγους εκδίκησης. Περιέγραψε επίσης τον τρόπο με τον οποίο πέρασε το μαχαίρι μέσα στον χώρο των δικαστηρίων, παρακάμπτοντας τα μέτρα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

Αδιαφανής λειτουργία

«Αδιαφανής, έως πανταχόθεν διάτρητη» κρίνεται σε βάθος 15ετίας η λειτουργία και διαχείριση των δημοτικών κοιμητηρίων της Πάτρας», σύμφωνα το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε. Από την ΕΔΕ ανακύπτουν, σύμφωνα με τον δήμο, σοβαρά στοιχεία κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης, που αφορούν συγκεκριμένο υπάλληλο, η υπόθεση του οποίου παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μετά την παραλαβή του πορίσματος, ο Γιάννης Δημαράς ξεκίνησε πειθαρχικό έλεγχο, καλώντας σε απολογία πέντε υπαλλήλους.

«ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»

Εγκριση από την Κομισιόν

Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αφορά πάνω από 6.000 δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι έως 40 ετών, να κατοικούν ήδη ή να μετακομίσουν στην ύπαιθρο, να μην έχουν ξανασχοληθεί με το επάγγελμα και να δεσμεύονται ότι θα παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια. Η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν θα κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και την αγροτική εκμετάλλευση.

ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΑΙΑ

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.09 χθες το βράδυ, 5 χλμ. ΝΔ της Ιστιαίας, στη Β. Εύβοια, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 15 χλμ. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη Β. Εύβοια, σε μέρος της Φθιώτιδας καθώς και στην Αττική.