ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς την έξοδο γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στον ενιαίο πυλώνα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο με όσους κριθούν ότι είναι απαραίτητοι για το νέο σύστημα. Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Αξιολόγησης θα βρεθούν κυρίως οι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων, ενώ αντίθετα πιο ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης –εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των ιατρικών συλλόγων– επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απολύσεις μεταξύ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από αξιολόγηση. Οπως ανέφερε, μέσω της αξιολόγησης θα αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Οι γιατροί των ειδικοτήτων που δεν θα χρειάζονται στο νέο σύστημα ΠΦΥ, θα αξιολογηθούν κατά πόσο μπορούν να «απορροφηθούν» –βάσει των ικανοτήτων και της εμπειρίας τους– στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πάντα όπου υπάρχουν κενά. Εάν τελικά εκτιμηθεί ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στο ΕΣΥ, τότε, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους στον ιδιωτικό στίβο, όπως άλλα εκατομμύρια συμπολιτών μας». Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη ρουσφετολογική λογική και να διορίσει άτομα που δεν χρειάζονται στα νοσοκομεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο παρελθόν προσελήφθησαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας 300 πλαστικοί χειρουργοί! Πάντως, ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και τα οποία αναφέρονται και στην έκθεση της επιτροπής της Task Force για την ΠΦΥ, σύμφωνα με τα οποία σε πολυϊατρεία του Οργανισμού υπηρετούν συνολικά περίπου 10 πλαστικοί χειρουργοί.

Ιδιαίτερη σημασία θα διαδραματίσει και το μοντέλο του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα επιλεγεί και το ποιες υπηρεσίες αυτό θα καλύπτει. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί του Οργανισμού που ανήκουν σε ειδικότητες που δεν είναι κατ’ εξοχήν της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν ξεπερνούν τους 400.

Αντίθετα, στην πρόταση της επιτροπής της Task Force αναφέρεται ότι από τους περίπου 6.000 γιατρούς που εργάζονται στις 350 δομές του ΕΟΠΥΥ, 2.250 γιατροί (ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, γυναικολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί, αλλεργιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι κ.ά.) θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.