ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρέθηκαν οι χώροι για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

Στο Βαλτέτσι Τριπόλεως, τον Μελιγαλά Οιχαλίας και τη Σκάλα Ευρώτα πρόκειται να χωροθετηθούν οι κύριες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται πλέον προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόκειται σύντομα να δοθεί σε δίμηνη διαβούλευση. Στόχος, τα έργα να αρχίσουν στο α΄ τρίμηνο του 2014 και μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η μεταβατική λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, οι πέντε νομοί της περιφέρειας (Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) θα καλυφθούν από τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων (εργοστάσιο διαλογής και ΧΥΤΥ) και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Βάσει της σύμβασης, ο ανάδοχος θα πρέπει εντός 10 μηνών να είναι σε θέση να διαχειριστεί το σύνολο των απορριμμάτων των 5 νομών με προσωρινές εγκαταστάσεις, και σε 24 μήνες με τις μόνιμες. Απόφαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν οι προσωρινές εγκαταστάσεις να δημιουργηθούν στον ίδιο χώρο με τις μόνιμες (π.χ., να κατασκευαστεί κύτταρο ΧΥΤΥ εκεί όπου θα κατασκευαστεί ολόκληρος ο ΧΥΤΥ).

Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, την οποία βάσει του διαγωνισμού έπρεπε να προτείνει ο ανάδοχος (προκειμένου να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση ο περιφερειάρχης), έγινε γνωστή προ ημερών, με την παρουσίαση του έργου στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Οι τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και οι ΧΥΤΥ τους θα κατασκευαστούν:

– Στη δημοτική ενότητα Βαλτετσίου του Δήμου Τριπόλεως, βόρεια της Παλαιοχούνης (550 μ. από όρια του οικισμού).

– Στη δημοτική ενότητα Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας, δυτικά του οικισμού Καλλιρρόη (950 μ. από τα όρια του οικισμού).

– Στη δημοτική ενότητα Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, ΝΔ του οικισμού Αμπελοχώρι (σε απόσταση 3,1 χλμ.).

Επίσης, τον σχεδιασμό ολοκληρώνουν δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: ένας στην Κορινθία (στη δημοτική ενότητα Τενέας, 2,6 χλμ. βορειοανατολικά του Σπαθοβουνίου) και ένας στην Αργολίδα (στη Νέα Κίο Αργους, 1,9 χλμ. από τον οικισμό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του διαγωνισμού, η εταιρεία έχει καταθέσει μαζί με τις θέσεις και προσύμφωνα τα οποία έχουν συνταχθεί με τους ιδιοκτήτες της γης που θα απαλλοτριωθεί (επομένως κανείς δεν πρόκειται να βρεθεί… προ εκπλήξεως). Συνολικά, σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές, η αξία της γης ανέρχεται στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Πόσο κοντά βρίσκεται η έναρξη των έργων; Μέσα στις επόμενες ημέρες, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος του έργου, ώστε να εγκριθεί η επιδότησή του. Η υπογραφή της σύμβασης τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και έναν μήνα μετά ξεκινούν τα έργα.