ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενοχοι επτά για τα «στημένα ματς»

Την ενοχή των επτά από τους 11 κατηγορούμενους στη δίκη για τους «στημένους αγώνες» ποδοσφαίρου ζήτησε, με εισήγησή της προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας Βιργινία Σακελλαροπούλου. Για τον βασικό κατηγορούμενο Μάκη Ψωμιάδη προτάθηκε η ενοχή για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, δωροδοκία και δωροληψία για τέσσερις αγώνες της Καβάλας. Αντιθέτως, ζητήθηκε η αθώωσή του για αδικήματα (κάποια σε βαθμό κακουργήματος) όπως η σύσταση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και ο παράνομος στοιχηματισμός.

Για τον πρώην πρόεδρο της Καβάλας, Γ. Παπακώστα, ζητήθηκε η ενοχή για δωροδοκία και δωροληψία σε τέσσερις αγώνες (του ίδιους με τον Μ. Ψωμιάδη) και η αθώωση για δωροδοκία, για εγκληματική οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό.

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα, Κ. Ριαβόγλου, είναι ο μοναδικός για τον οποίο ζητήθηκε η ενοχή για παράνομο στοιχηματισμό επειδή πόνταρε 130.000 ευρώ στην εταιρεία Betfair και επίσης η ενοχή για δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση τριών αγώνων.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα, Γ. Χριστοβασίλη, ζητήθηκε η ενοχή για δωροδοκία και δωροληψία κατ’ εξακολούθηση που αφορά τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Καβάλα, ενώ ζητήθηκε η αθώωσή του για παράνομο στοιχηματισμό.

Για τον Θ. Μητρόπουλο, ως πρώην πρόεδρο του Ηλυσιακού ζητήθηκε η ενοχή για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, ενώ ζητήθηκε η αθώωση για παράνομο στοιχηματισμό.

Τέλος, για τον προπονητή Π. Αμανατίδη ζητήθηκε η ενοχή για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, ενώ ζητήθηκε η αθώωση για παράνομο στοιχηματισμό.

Η αθώωση των κατητηγορούμενων από όλες τις κατηγορίες προτάθηκε για τον πρώην πρόεδρο της Καβάλας, Σταύρο Ψωμιάδη, τον συνεργάτη του κ. Χριστοβασίλη, Β. Αγγελή, τον πράκτορα του ΟΠΑΠ, Δ. Δημητρίου και τον παίκτη στοιχήματος, Γ. Χαβενετίδη.

Τα ματς, τα οποία σύμφωνα με την εισαγγελέα ήταν χειραγωγημένα, διεξήχθησαν το διάστημα 2009-2011, είναι τα εξής: Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα 0-3, Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας 4-1, Καβάλα – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1, Αναγέννηση Καρδίτσας – Καβάλα 3-0, Ολυμπιακός Βόλου – Ηλυσιακός 0-1, Ηλυσιακός – Εθνικός 3-2, Ηλυσιακός – Αγροτικός Αστέρας 3-2.

Εκτός από την ποινή της απόπειρας εκβίασης για την οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης ως κακούργημα, οι άλλες ποινές είναι πλημμελήματα και προβλέπονται ποινές φυλάκισης έξι μηνών.

«Σκοτεινός κόσμος»

Κατά την αγόρευσή της η κ. Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι «το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ακροαματικής διαδικασίας ήταν η σιωπή» και συνέχισε λέγοντας: «Από τότε που στη ζωή μας μπήκε το στοίχημα, τεράστια κέρδη πηγαίνουν σε ανθρώπους κι έτσι ο κόσμος του ποδοσφαίρου γίνεται ακόμη πιο σκοτεινός. Από την εποχή του «καθαρού παιχνιδιού» περάσαμε στην εποχή των αγώνων «τσούκου-τσούκου». Η Ελλάδα συγκαταλέγεται από την UEFA στις χώρες με τα πιο χειραγωγημένα παιχνίδια».

Για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, είπε πως «είναι ένας άνθρωπος ευάλωτος, ενδοτικός, υποχωρητικός και δεν εισέφερε τίποτα στη διαδικασία. Παραδέχτηκε στο δικαστήριο πως δεχόταν πιέσεις από παντού».