ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προφυλακιστέοι οι συλληφθέντες για το ναυάγιο

ΠΑΤΡΑ. Τον δρόμο για τις φυλακές παίρνουν οι τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση της διακίνησης των Σύρων μεταναστών μέχρι την Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου πνίγηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Λευκάδας ένας 20χρονος από την Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανίας, η 53χρονη μητέρα του, ένας 58χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος ήταν ο χειριστής του σκάφους, καθώς και ένας 34χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται να είχε συντονιστικό ρόλο στη διακίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος και η μητέρα του αρνήθηκαν, κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, ότι έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με τη διακίνηση, ενώ οι δύο αλλοδαποί φέρεται να επέρριψαν τις ευθύνες σε άτομα που αναζητούνται. Μετά τις πολύωρες απολογίες, ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν ότι οι τέσσερις συλληφθέντες πρέπει να προφυλακιστούν.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας και του Λιμενικού για τη σύλληψη δύο ακόμη ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, ως οργανωτικά μέλη του κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στο μεταξύ, τους οκτώ Σύρους μετανάστες που σώθηκαν από το ναυάγιο και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λευκάδας, επισκέφθηκαν ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Αραβανής, και η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκη Φούντα. Σύμφωνα με τον Κώστα Αραβανή και τη Νίκη Φούντα, οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και αυτό που ζήτησαν είναι να μεταφερθούν οι σοροί των συμπατριωτών τους στη Συρία, για να ταφούν από τους συγγενείς τους. Πάντως, σύμφωνα με τη βουλευτή, οι μετανάστες έχουν υποστεί σοκ από τα όσα βίωσαν στην Πάλαιρο, ενώ τρεις από τους μετανάστες έχασαν αδέλφια τους στο ναυάγιο και ένας τα δυο του ανίψια. Σύμφωνα με τη Νίκη Φούντα, οι μετανάστες ζήτησαν να παρέμβει το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε ανθρωπιστική βοήθεια. Τη φιλοξενία τους θα αναλάβει ο Δήμος Λευκάδας. Σε καλή σωματική κατάσταση είναι και οι επτά που βρίσκονται στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.