ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής προέδρων στους Δικηγορικούς Συλλόγους

Αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη προεδρείων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας επέφερε η ψήφιση στη Βουλή του νέου κώδικα δικηγόρων. Παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν σχεδόν δυόμισι μήνες για εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι υποψήφιοι προετοιμάζονται καθώς βάσει του νέου συστήματος, για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% της προεδρικής κάλπης του συνδυασμού. Για τον ΔΣΑ, μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί δύο γκάλοπ, ένα από τη Ν.Δ. και ένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο φέρουν ως «φαβορί» τον σημερινό πρόεδρο του Συλλόγου Ι. Αδαμόπουλο. Σύμφωνα με το γκάλοπ της Ν.Δ. ακολουθούν με τη σειρά η κ. Καλαντζάκου, ο ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς υποψήφιο πρόεδρο), ο κ. Γαλετσέλλης και ο κ. Περάκης (ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με το γκάλοπ του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν ο κ. Μαντάς, η κ. Καλαντζάκου, οι κ. Γαλετσέλλης και Περάκης. Στα ερωτηματολόγια των γκάλοπ δεν περιλαμβάνονταν τα ονόματα των κ. Βερβεσού (ΠΑΣΟΚ) και Βρεττού (ΚΚΕ).

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Προς διαβούλευση η μελέτη

Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ο έλεγχος πληρότητας της μελέτης από τις υπηρεσίες του υπουργείου ολοκληρώθηκε. Στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2014 και μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η μεταβατική λειτουργία του συστήματος. Το νέο σύστημα θα εξυπηρετεί τις περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας με τρεις βασικές μονάδες και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

Μάθημα κινεζικών σε δύο σχολεία

Η κινεζική γλώσσα μπαίνει στα ελληνικά σχολεία. Το πρώτο βήμα γίνεται σε δύο Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία στα οποία τα κινεζικά θα διδάσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθητικών Ομίλων. «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ένα λαό και να συνεργαστείς μαζί του, είναι να μιλάς τη γλώσσα του. Η κινεζική γλώσσα είναι μία από τις 5 εργασιακές γλώσσες του ΟΗΕ, ενώ ομιλείται από το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σχεδόν 30 εκατ. άνθρωποι τη σπουδάζουν. Από σήμερα θα αρχίσετε να τη μαθαίνετε στα σχολεία σας. Είστε οι μελλοντικοί πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα», είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Du Qiwen, στους μαθητές των δύο πρότυπων σχολείων. «Θέλω να ευχαριστήσω την κινεζική κυβέρνηση γιατί διαθέτει εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας, χωρίς να επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Νέος πρόεδρος στον ΟΑΣΑ

Ο επανασχεδιασμός των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής θα αποτελέσει την άμεση προτεραιότητα του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, Γρηγόρη Δημητριάδη, που διορίστηκε χθες. Ο κ. Δημητριάδης είναι ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός μηχανικός και υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος στο ΥΠΑΝ από το 2010. Σπούδασε στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Κατέχει πτυχίο ηλεκτρολόγου-ηλεκτρονικού μηχανικού και δύο μεταπτυχιακά (τηλεπικοινωνίες και διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις/διαπραγματεύσεις).