ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Ευρωδικαστήριο για τα λύματα

Αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 11,5 εκατ. ευρώ, αλλά και χρηματική ποινή 47.762 ευρώ την ημέρα βρίσκεται η χώρα μας, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι προσφεύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της διαχείρισης αστικών λυμάτων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, το 2007, για την επεξεργασία αστικών λυμάτων μέσω βιολογικών καθαρισμών, σε 23 κωμοπόλεις και οικισμούς. Μολονότι η κατάσταση βελτιώθηκε σε 17 περιπτώσεις, ακόμη και σήμερα το Μαρκόπουλο, το Κορωπί, η Νέα Μάκρη, η Λευκίμμη της Κέρκυρας, η Αρτέμιδα (Λούτσα) και η Ραφήνα δεν διαθέτουν τις αναγκαίες για την προστασία του περιβάλλοντος υποδομές. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, δεν έχει καν καθοριστεί ο χώρος κατασκευής των βιολογικών καθαρισμών, ενώ οι βιολογικοί καθαρισμοί στο Κορωπί και στη Νέα Μάκρη δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 2015 και το 2017 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία για την εγκατάσταση βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς της Ε.Ε. με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 1998, ενώ ειδικά για τους οικισμούς που δεν απέρριπταν λύματα σε ευαίσθητες περιοχές, είχε δοθεί παράταση έως το τέλος του 2000. Για τους μικρότερους οικισμούς, η προθεσμία συμμόρφωσης ήταν η 31η Δεκεμβρίου του 2005. Οκτώ χρόνια αργότερα, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη περιοχές στη χώρα μας όπου δεν γίνεται κατάλληλη (ή δεν γίνεται καθόλου) επεξεργασία αστικών λυμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων, να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, να βλάπτεται το θαλάσσιο περιβάλλον και να πλήττεται η λεγόμενη «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή ο τουρισμός. Μάλιστα, στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η Κομισιόν επισημαίνει ότι έχει πλήρη συναίσθηση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά υποστηρίζει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσφύγει στο Δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι αν η Ελλάδα καταδικαστεί, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, τότε το Δικαστήριο ενδεχομένως να μειώσει τα πρόστιμα που εισηγείται η Κομισιόν, λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Εντούτοις, η ημερήσια ποινή θα καταβάλλεται μέχρι η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Ε.Ε. να επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα για τους βιολογικούς καθαρισμούς δεν έπεσε βέβαια ως… κεραυνός εν αιθρία στη χώρα μας. Με χθεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ προειδοποιεί τους δήμους ότι το όποιο πρόστιμο θα τους μεταβιβαστεί: «Η πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να γλιτώσει η χώρα την καταδίκη και το επαπειλούμενο πρόστιμο, αλλά, εφόσον καταδικαστεί εκ νέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η εθνική νομοθεσία για τον επιμερισμό των προστίμων».