ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Εκ νέου προφυλάκιση του Παύλου Ψωμιάδη

Μία ακόμα προφυλάκιση για τον άλλοτε πανίσχυρο επικεφαλής του ομίλου Ασπίς Παύλο Ψωμιάδη ακολούθησε την απολογία του στον ανακριτή του νόμου για την κρατική διαφθορά κ. Κων. Σαργιώτη. Ο Παύλος Ψωμιάδης ήδη κρατείται στις φυλακές για την εξαπάτηση χιλιάδων ασφαλισμένων και επενδυτών του ομίλου του, ενώ έχει καταδικαστεί και σε φυλάκιση έξι ετών για πλαστογραφημένη εγγυητική επιστολή που προσκόμισε στις αρμόδιες αρχές. Η εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ κρίθηκε πλαστή και προσκομίστηκε από τον ίδιο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει ότι ο όμιλος Ασπίς έχει τις δυνατότητες να διασωθεί. Πάντως, ο πρώην επικεφαλής του ομίλου έχει και άλλες δικαστικές εκκρεμότητες, καθώς σε ανακριτική διαδικασία βρίσκονται καταγγελίες για τον τρόπο που χειρίστηκε τα κεφάλαια και τις επενδύσεις πελατών του. Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε απoλογούμενος ο Παύλος Ψωμιάδης στον κ. Σαργιώτη ήταν υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αφορούσαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,8 εκατ. ευρώ που έγινε σε εταιρείες του το 2000, αλλά τελικά κατέληξαν σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενη είναι και η σύζυγός του.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΠ

Προσφυγή φορολογουμένου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών Προσώπων (ΦΑΠ) που επιβλήθηκε τη διετία 2011-2012, προσέφυγε φορολογούμενος. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και η απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, ο φορολογούμενος δεν έχει εισόδημα και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικά, παράνομα και αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 με τα οποία υποχρεώνεται να καταβάλει για κάθε ένα έτος το ποσό των 14.887 ευρώ. Οπως αναφέρει, έχει τρία ακίνητα που δεν του αποφέρουν κανένα εισόδημα. Ακόμη, αναφέρει ότι η επιβολή του ΦΑΠ προσκρούει στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο ΦΑΠ είναι αντίθετος στην ΕΣΔΑ, ενώ τονίζει ότι πλέον του ΦΑΠ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει πληρώσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το γνωστό χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), γεγονός που συνεπάγεται στην καταβολή, μέσα σε λίγα χρόνια, του ισόποσου της αξίας των ακινήτων σε φόρους.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Επιστολή WWF στον Γ. Στουρνάρα

Την ανησυχία της για τη στάση του ΤΑΙΠΕΔ στην πώληση δημόσιων ακινήτων σε προστατευόμενες περιοχές εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Οπως επισημαίνει, ορισμένα από τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται σε νησιωτικούς υγρότοπους, (λ.χ. Μήλος, Νάξος, Λήμνος) και στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, χωρίς ωστόσο να δίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ προς τους υποψήφιους αγοραστές πληροφόρηση σχετικά με το ειδικό καθεστώς που ισχύει στις περιοχές αυτές. «Λαμβάνοντας πάντοτε ως δεδομένο ότι η διαφάνεια και εκ των προτέρων δημοσιοποίηση των ισχυόντων ειδικών ανά περιοχή ρυθμίσεων ενισχύει την ασφάλεια δικαίου που είναι απαραίτητη για κάθε επενδυτή, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη κάλυψης εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ του προφανούς μεγάλου κενού πληροφόρησης σχετικά με το καθεστώς προστασίας των περιοχών στη δικαιοδοσία του. Εξάλλου, η περιβαλλοντική προστασία δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο για μία περιοχή, αλλά προστιθέμενη αξία, η αναγνώριση της οποίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης στη βάση μιας ζωντανής οικονομίας».

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΡΤΑΣ

Στην κυκλοφορία δύο τμήματα

Δύο οδικά τμήματα στην Ηπειρο παραδόθηκαν χθες στην κυκλοφορία από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εργων κ. Στράτο Σιμόπουλο. Πρόκειται για τα τελευταία έργα της παράκαμψης Αρτας (συνολικού μήκους 23 χλμ.), η οποία πρόκειται να ενταχθεί στην Ιόνια Οδό (ανεβάζοντας, μαζί με την παράκαμψη Αγρινίου στα 58 χλμ. το τμήμα που έχει κατασκευαστεί από το Δημόσιο). Και το τμήμα Καρτέρι-Γερακάρι-Πάργα (15 χλμ.), του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑΣ

Συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα

Σπείρα διακίνησης λαθραίων ποτών από τη Βουλγαρία εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δύο «εγκέφαλοι» του κυκλώματος. Πρόκειται για έναν 43χρονο επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης και έναν 59χρονο άνεργο. Το κύκλωμα παρασκεύαζε στη Βουλγαρία και εισήγαγε παράνομα στην Ελλάδα οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία στη συνέχεια διένειμε σε κάβες της Βορείου Ελλάδος. Συνολικά κατασχέθηκαν 3.500 λίτρα αλκοόλης, πάνω από 2.200 φιάλες λαθραίων αλκοολούχων ποτών, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί από τη δράση της σπείρας εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Μπουρίνι προκάλεσε ζημιές στη Σάμο

Μικρές ζημιές, κυρίως στην παραλιακή λεωφόρο της πόλεως της Σάμου, προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι χθες, το οποίο κράτησε μόλις δύο λεπτά, αλλά ήταν αρκετό για να ξηλώσει ακόμη και κεραμίδια. Στις 8 χθες το πρωί ένας ανεμοστρόβιλος «σήκωσε» καθίσματα των παραλιακών καταστημάτων αρκετά μέτρα μακριά, ενώ μόνιμες κατασκευές και κεραμίδια ξηλώθηκαν χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς ή να προκληθούν ζημιές σε άλλα κτίσματα. Στην παραλία οι επαγγελματίες προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν τις ζημιές στις σκεπές, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση εμφάνισης νέου ανεμοστρόβιλου.

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμό

Νεκρή από σφαίρα πυροβόλου όπλου εντοπίστηκε αρκούδα στη Μύκανη Καλαμπάκας, κοντά στον Ιωνα ποταμό, στο δάσος Ρίγκλοβο. Πρόκειται για αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 20 χρόνων και βάρους 200-250 κιλών. Η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατος του ζώου προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι πριν από τέσσερις – πέντε ημέρες, καθώς είχε ήδη αρχίσει η αποσύνθεσή του. Στην περιοχή βρέθηκαν σκαψίματα από αγριογούρουνα και θεωρείται πιθανό η αρκούδα να σκοτώθηκε από κυνηγό. Παράλληλα, προ ημερών, άλλο ένα αρκουδάκι πέντε μηνών, σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να διασχίσει την επαρχιακή οδό Καστοριάς – Νεστορίου. Η καφέ αρκούδα είναι αυστηρά απειλούμενο είδος στην Ελλάδα και κάθε απώλεια την φέρνει πιο κοντά στον κίνδυνο της εξαφάνισης. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα ο τραγικός απολογισμός είναι 10 νεκρές αρκούδες. Από αυτές οι τέσσερις ήταν νεαρές, εφετινής γέννας.