ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα κατά της παράνομης υλοτομίας στο όρος Αιγάλεω

Οι «περίεργες» κινήσεις που παρατήρησαν τις τελευταίες ημέρες τα μέλη της ομάδας πυρασφάλειας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στο όρο Αιγάλεω έθεσαν σε εγρήγορση τον μηχανισμό. Προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της παράνομης υλοτόμησης του βουνού που οδήγησε σε εκτεταμένη καταστροφή πέρυσι, τέθηκε σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο δράσης που θα διαρκέσει έως την 31η Μαρτίου 2014, σύμφωνα με το οποίο θα ενεργοποιηθεί τμήμα της ομάδας πυρασφάλειας που επιχειρούσε τους θερινούς μήνες, με την ταυτόχρονη πρόσληψη εποχικού προσωπικού ειδικά για τον σκοπό.

«Προς το παρόν το φαινόμενο δεν παρουσιάζει ένταση, αλλά γεγονός είναι ότι η καλοκαιρία συνεχίζεται» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. «Τι θα γίνει εάν σκληρύνουν οι καιρικές συνθήκες; Ηδη έχουμε καταγράψει ύποπτες κινήσεις στο βουνό κατά τις συνεχιζόμενες περιπολίες της ομάδας πυρασφάλειας. Ευτυχώς η παρουσία των οχημάτων μας απέτρεψε τα χειρότερα». Οπως αναφέρει ο ίδιος, ο Σύνδεσμος αναλαμβάνει το κόστος σχεδιασμού, παρακολούθησης και υλοποίησης του έργου, ωστόσο για την κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού ορισμένου χρόνου απαιτείται η αρωγή της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Δεν μπορεί η Περιφέρεια να στέκεται αμέτοχη και να παρατηρεί να καταστρέφεται το οικοσύστημα του όρους Αιγάλεω».

Σημειώνεται ότι με νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, το ΥΠΕΚΑ αυστηροποιεί τις ποινές για τη λαθροϋλοτομία. Ειδικότερα, εάν η αξία των προϊόντων ξεπερνά τα 200 ευρώ, το αδίκημα αναβαθμίζεται σε πλημμέλημα (έως σήμερα το όριο ήταν τα 600 ευρώ), ενώ για τα αδικήματα που προκαλούν ζημιά άνω των 10.000 ευρώ στο οικοσύστημα οι δράστες θα παραπέμπονται για κακούργημα. Ακόμα, προβλέπεται η κατάσχεση των μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση της πράξης, μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού.