ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκαταρκτική για τους τρεις θανάτους στη Ρόδο

Μόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση της γέφυρας Κρεμαστής στη Ρόδο. Πρόκειται για τη γέφυρα την οποία προσπάθησαν να διασχίσουν οι τρεις εκπαιδευτικοί, ο 39χρονος Ιωάννης Γκίζης και οι δύο συνάδελφοί του, η 26χρονη Αναστασία Κατσαρού και ο 50χρονος Κώστας Αργυρόπουλος την προηγούμενη Παρασκευή. Ομως λόγω της έντονης βροχόπτωσης –υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα 24ωρο έπεσε βροχή δύο μηνών στο νησί– τα νερά του ομώνυμου χειμάρρου σκέπασαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η Αναστασία Κατσαρού, ενώ ο Κώστας Αργυρόπουλος έως και χθες το βράδυ αγνοούνταν. Εκτακτη επιχορήγηση ύψους 150.000 ευρώ ενέκρινε χθες το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες δαπάνες που προέκυψαν από τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο, όπως η πληρωμή των συνεργείων που ανοίγουν τους δρόμους και η προμήθεια καυσίμων.

Το έργο της αναβάθμισης της γέφυρας που έχει χτιστεί τη δεκαετία του ’40 έχει «καθυστερήσει» πάνω από μια δεκαετία, καθώς δεν μπορούσαν να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια. Οπως εξηγεί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, το συγκεκριμένο έργο δεν είχε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. «Ωστόσο, καταφέραμε και εντάξαμε ένα άλλο έργο, οπότε τον Οκτώβριο το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό των 3,5 εκατ. ευρώ για το έργο. Δυστυχώς δεν προλάβαμε…» τονίζει ο κ. Μαχαιρίδης. Ενα ζευγάρι ακόμα έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της θεομηνίας, ο 60χρονος Γιάννης Μπαϊράμης και η 54χρονη σύζυγός του Καλλιόπη Παναγιώτου. Χθες, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κ. Μπούτσικος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών ανθρώπων, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο νησί.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές από συνεργεία της Περιφέρειας και οι καταστροφές αποτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Στο νησί έχει μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προκειμένου να συμμετέχει στην προσπάθεια συντονισμού των επιχειρήσεων.

Σε κατάσταση συναγερμού βρισκόταν και χθες το νησί, καθώς η στάθμη του ποταμού Τριαντενού, που είναι σκεπασμένος σε όλο του το μήκος, είχε ανέβει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με υπερχείλιση. Κατά μήκος του «πρώην» ποταμού, στις όχθες δεξιά και αριστερά έχουν χτιστεί σπίτια, τα οποία κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση πλημμυρών. Χθες το βράδυ νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Ρόδο και η Πυροοσβεστική δέχθηκε περισσσότερες από 50 κλήσεις για άντληση νερού. Η Περιφέρεια θα βρίσκεται σε επιφυλακή έως σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού, τα φαινόμενα σταδιακά αναμένεται να υποχωρήσουν.