ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εχτισαν» την είσοδο του Δρομοκαΐτειου

«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στα ψυχιατρικά νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαΐτειο και την ενδεχόμενη κινητικότητα εργαζομένων σε αυτά έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χθες, ο νέος διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παύλος Θεοδωράκης έλαβε εντολή από την υφυπουργό Ζέτα Μακρή να παραδώσει –κατόπιν διαλόγου με τους εμπλεκομένους– την ερχόμενη Παρασκευή την εισήγησή του σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές και μετακινήσεις κλινικών των ψυχιατρικών νοσοκομείων και άρα την ένταξη του προσωπικού τους σε κινητικότητα.

Το χρονοδιάγραμμα ορίστηκε στη χθεσινή συνάντηση της υφυπουργού με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και των ψυχιατρικών νοσοκομείων, παρουσία του κ. Θεοδωράκη και του γ.γ. του υπουργείου Πελ. Καλλίρη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η υφυπουργός τόνισε ότι καμία εισήγηση για συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν έχει φτάσει στο γραφείο της, τονίζοντας ότι από τον διάλογο που ξεκίνησε χθες θα προκύψουν οι τελικές αποφάσεις. Επίσης διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξει κινητικότητα εργαζομένων, αυτή θα είναι με 15νθήμερη διαθεσιμότητα, ενώ για άλλη μία φορά η υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να χαθεί θέση εργασίας. Πάντως, μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Στ. Κουτσιουμπέλης χαρακτήρισε τον διάλογο «προσχηματικό», με δεδομένο ότι έως την Παρασκευή δεν είναι αρκετός ο χρόνος για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα ψυχιατρεία. Χθες, οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο «έχτισαν» συμβολικά την είσοδό του, ενώ ένταση προκλήθηκε και έξω από το γραφείο του νέου διοικητή στο Δαφνί, όταν συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι για να διαμαρτυρηθούν. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ και η ΠΟΕΔΗΝ έχει προαναγγείλει για την Παρασκευή παναττική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Υγείας.

Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ

Παρέμβαση στο θέμα των ψυχιατρικών νοσοκομείων έκανε χθες η ΔΗΜΑΡ. Σε ανακοίνωσή της δήλωσε αντίθετη στο κλείσιμο ψυχιατρικών δομών χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για απρόσκοπτη συνέχιση της αγωγής των ασθενών.