ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βοήθεια με… 12 δικαιολογητικά

Μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα οι πλημμυροπαθείς της Ρόδου και της Ψερίμου, ζητεί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης. Οπως εξηγεί, απαιτούνται 12 δικαιολογητικά προκειμένου μια οικογένεια να εισπράξει το πρώτο βοήθημα των 560 ευρώ που ορίζει ο νόμος. «Πώς μπορεί κάποιος που τα υπάρχοντά του βρίσκονται θαμμένα κάτω από τη λάσπη να αποδείξει ότι πραγματικά διέθετε ψυγείο και κουζίνα;» είναι η ερώτηση που προκύπτει εύλογα. Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα δοθούν άμεσα επιπλέον 100.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Ψέριμο.

Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς μετά τις έντονες βροχοπτώσεις το απόγευμα της Δευτέρας, ο βασικός παραλιακός οικισμός όπου διέμεναν περίπου 35 οικογένειες έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο οικισμός είχε χτιστεί σχεδόν πάνω στην κοίτη, με αποτέλεσμα οι εκβολές ενός ποταμού πλάτους 80 μέτρων να έχουν περιοριστεί στα 4 μέτρα. Λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης, τα νερά του ποταμού φούσκωσαν παρασύροντας σπίτια, αυλές, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρέθηκε στον δρόμο τους. Η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Οπως, ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Μαχαιρίδης, στην Ψέριμο επιβάλλεται να γίνουν φράγματα ανάσχεσης των νερών προκειμένου να μην πλημμυρίσει και πάλι ο οικισμός.

Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 250.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα καθώς και άτοκα δάνεια ύψους 10.000 ευρώ για τους πληγέντες.

Οσον αφορά τη Ρόδο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα το βράδυ της Δευτέρας έπληξαν τους οικισμούς Φαληράκι, Αφάντου και Αρχάγγελο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και πάλι σπίτια. Μάλιστα, στον οικισμό Αφάντου μηχανήματα του δήμου ξέπλεναν τις λάσπες καθώς δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων, οπότε τα φερτά υλικά είχαν μπει σε σπίτια και αυλές.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Ρόδο με τη συμμετοχή και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη -που χθες το πρωί επισκέφθηκε και την Ψέριμο- προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Στο μεταξύ, οι συγγενείς του 54χρονου αγνοούμενου μετέβησαν στην Τουρκία καθώς στις ακτές της εντοπίστηκε πτώμα άντρα αγνώστων στοιχείων.