ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε Ελβετία, Κύπρο, Αγγλία αναζητούνται λεφτά του Τ.Τ.

26s12tt

Οι λογαριασμοί του Αγγελου Φιλιππίδη σε ελβετική τράπεζα και οι χρηματορροές που εντοπίστηκαν από τις έρευνες των Αρχών συγκεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης που συνεχίζει να ψάχνει τα «δανεικά και αγύριστα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.). Ο λογαριασμός του πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. στην ελβετική τράπεζα HSBC Private Bank S.A. «ξετινάζεται» από τις ελβετικές αρχές μετά τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη αποσταλεί, ενώ έρευνες γίνονται και σε λογαριασμούς άλλων εμπλεκομένων σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία.

Οι δικαστικές αρχές επιχειρούν, ρίχνοντας βάρος στο άνοιγμα λογαριασμών κυρίως του κ. Φιλιππίδη, να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ευρήματα για δωροδοκία του ιδίου από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες στις δανειοδοτήσεις χωρίς εγγυήσεις. Λογαριασμοί του ελέγχονται και στην Ελλάδα, κυρίως στην τράπεζα Millenium, καθώς εμφανίζουν ασυνήθιστα μεγάλη κινητικότητα -με μεγάλα ποσά- κατά τη διετία 2008-2009, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του Τ.Τ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι έρευνες για τους λογαριασμούς Φιλιππίδη τρέχουν παράλληλα με εκείνες σε λογαριασμούς του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα – Αναστασίας Βάτσικα. Υπάρχουν υπόνοιες -και κάποιες ενδείξεις- ότι ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. μπορεί να είχε οικονομικές δοσοληψίες με το ζεύγος. Οι έρευνες επίσης εστιάζονται στο άνοιγμα λογαριασμών και την εν γένει δραστηριότητα εταιρείας που είχε συστήσει ο Α. Φιλιππίδης στο Μαυροβούνιο. Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει και σε εκτεταμένες δεσμεύσεις σημαντικότατων περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων. Ακίνητα σημαντικής αξίας που ανήκουν στο ζεύγος Γριβέα, σε Πεντέλη, Οίτυλο Μάνης, Ευρυτανία, έχουν δεσμευθεί, όπως επίσης και ακίνητα του επιχειρηματία Παν. Ευθυμίου, που διώκεται για δάνεια ύψους 104 εκατ. από το Τ.Τ. Τα σημαντικότερα ακίνητα που δεσμεύτηκαν από την περιουσία Ευθυμίου είναι συγκρότημα με πολυτελείς μεζονέτες στον Επτάλοφο στον Παρνασσό και μία βίλα στην Κηφισιά, ενώ ανάλογες δεσμεύσεις έχουν γίνει και σε ακίνητα άλλων εμπλεκομένων.

Συνολικά από τις μέχρι τώρα έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και της ΤτΕ, προέκυψε ότι περί τα 350 εκατ. ευρώ δανείων του Τ.Τ ήταν «στον αέρα». Στη ζημία του Δημοσίου προσμετρούνται επίσης: α) 138 εκατ. που κόστισε στο Τ.Τ. η έκδοση πιστωτικής κάρτας με την εξαγορά εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, β) οι παράνομες δανειοδοτήσεις -χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις- 100 εκατ. προς τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, γ) 110 εκατ. στον Δημ. Κοντομηνά, δ) 19,8 εκατ. στο ζεύγος Γριβέα, ε) 104 εκατ. στον επιχειρηματία Παν. Ευθυμίου.

Μόνον η υπόθεση που αφορούσε τον Κύπριο επιχειρηματία Αθ. Ελληνα μπήκε στο αρχείο, καθώς τα δάνεια, όπως απέδειξε η έρευνα, εξυπηρετούνται κανονικά. Τρεις στις τέσσερις δανειοδοτήσεις που ελέγχθηκαν εξονυχιστικά βρέθηκαν στο «κόκκινο» από πλευράς ποινικής αξιολόγησης, ενώ οι έρευνες για δάνεια στον «αέρα» από το Τ.Τ. συνεχίζονται από ειδικά κλιμάκια της ΤτΕ, τόσο για την περίοδο διοίκησης Φιλιππίδη όσο και έπειτα από αυτόν.

Η σύλληψη του ζεύγους Γριβέα

Με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η σύλληψη του ζεύγους Γριβέα στο Μάντσεστερ, μετά τον εντοπισμό τους από τις βρετανικές αρχές, έδωσε νέα διάσταση στη διερευνώμενη υπόθεση. Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας (Τμήμα Εκδόσεων) ενημερώθηκε γραπτώς το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης από την Ιντερπόλ, ότι το διεθνές ένταλμα εκτελέστηκε και πλέον οι δύο υπόδικοι βρίσκονται σε διαδικασία εκδόσεως.

Ωστόσο, όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές από την Εισαγγελία Εφετών, η έλευση του ζεύγους Γριβέα στην Αθήνα αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά, καθώς οι βρετανικές αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές στην ικανοποίηση αιτημάτων για έκδοση πολιτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Βρετανία, άλλωστε, δεν ανήκει στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο δίωξης και δικαστικών συνδρομών, δεν έχει υιοθετήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ούτε μετέχει στη Συνθήκη του Σένγκεν.

Σύντομα η έκδοση Φιλιππίδη από την Τουρκία

Μπορεί η έκδοση του ζεύγους Γριβέα να αργήσει, δεν φαίνεται όμως ότι θα ισχύσει το ίδιο και με τον κρατούμενο στις τουρκικές φυλακές Αγγελο Φιλιππίδη, που αναμένεται να δικαστεί στην Κωνσταντινούπολη για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έκδοσή του.

Η κράτησή του στις φυλακές του Μαλτεπέ συνεχίζεται ενόψει της δίκης του για την έκδοση, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το νέο ένταλμα που εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές -για τα δάνεια Ευθυμίου- εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει νέα χρονική καθυστέρηση για την έκδοσή του.

Ο συνήγορος του κ. Φιλιππίδη, Αθ. Βαρλάμης, δήλωνε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ότι πρόθεση του πελάτη του είναι να επιστρέψει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν και για τον λόγο αυτό δεν θα εξαντλήσει ευχέρειες και ένδικα μέσα που του παρέχει ο νόμος.

Παράλληλα, αναμένεται η καταβολή της εγγύησης-μαμούθ (ύψους 5 εκατ. ευρώ) από τον κ. Δημ. Κοντομηνά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφεύγει στον ανακριτή, ζητώντας μείωση του ποσού της εγγύησης που έχει οριστεί να καταβληθεί σε μετρητά μέσα σε 20 ημέρες από τότε που αφέθηκε ελεύθερος με βαρύτατους περιοριστικούς όρους.