ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η πανδημία συμπεριλαμβάνει και ευκαιρίες»

«Η πανδημία συμπεριλαμβάνει και ευκαιρίες»

Οι αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημία στη λειτουργία της Δημοκρατίας αλλά και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τον λοιμό της Αθήνας συζητήθηκαν ευρέως τη δεύτερη μέρα του Athens Democracy Forum. «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μπει δύο φορές στο ίδιο ποτάμι», υπενθύμισε το ρητό του Ηράκλειτου ο κ. Αχιλλέας Σάλτας, πρόεδρος του Athens Democracy Forum. «Πώς θα περιγράφουν οι ιστορικοί του μέλλοντος το 2020;» αναρωτήθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του.

«Η πανδημία συμπεριλαμβάνει και ευκαιρίες, επομένως ο χαρακτηρισμός που θα μας αποδώσουν εξαρτάται και από τον ρόλο που θα επιλέξουμε οι ίδιοι να παίξουμε» απάντησε ο ίδιος, «η κανονικότητα που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον». Η δημοκρατία είναι ένα σύστημα με ατέλειες μεν, αλλά το καλύτερο που έχει υπάρξει, ανέφερε ο δήμαρχος, «είναι το μοναδικό σύστημα που προσφέρει προστασία στους αδυνάτους». 

«Εχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε τους υπαρκτούς κινδύνους που δημιουργεί η τεχνολογία εις βάρος της δημοκρατίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft, που κατονόμασε τους σοβαρότερους από αυτούς. «Ποτέ η ΕΣΣΔ δεν κατασκεύασε κάποιον πύραυλο που να έπληξε τόσο τις ΗΠΑ όσο η παραπληροφόρηση και οι επιθέσεις από ψευδή προφίλ του ρωσικού κυβερνοχώρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος. Ομως η δημοκρατία απειλείται εξίσου από την πτώση της αναγνωσιμότητας των εφημερίδων, που εμμέσως επηρεάζει και την ποιότητα της δημοσιογραφίας, αλλά και με την ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας, σημείωσε. 

Τον ρόλο που έπαιξε ο λοιμός στην πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας συζήτησε η Farah Nayeri, πολιτιστική συντάκτρια των The New York Times με την ιστορικό, Κατερίνα Κελαϊδής, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Loyola University. «Η Αθηναϊκή Δημοκρατία βρισκόταν στο απόγειό της όταν ξέσπασε ο λοιμός, κέρδιζε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και ήταν μια πολύ πλούσια πόλη», περιέγραψε η ιστορικός, «μέχρι που ξεκίνησε η αποδόμηση λόγω του λοιμού, οι άνθρωποι πέθαιναν στους δρόμους, ενώ ο λοιμός τους στέρησε και τον εμβληματικό τους ηγέτη, τον Περικλή». Η ίδια, σε αντίθεση με άλλους ιστορικούς στις ΗΠΑ, θεωρεί ότι ο λοιμός συνετέλεσε στην οριστική πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.