ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας κατά της πανδημίας

Ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας κατά της πανδημίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την καταπολέμηση των προβλημάτων και των ελλείψεων.

Ειδικότερα, συνεχίζεται η διαδικασία προσλήψεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά, ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ, ανανεώνεται ο εξοπλισμός και μέχρι στιγμής τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας «ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν.

281 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση

Φέτος η δημόσια δαπάνη στην Υγεία θα είναι αυξημένη εξαιτίας της πανδημίας. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 281 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση. Το ύψος της χρηματοδότησης του κράτους προς τα νοσοκομεία είναι στο 75% του τακτικού προϋπολογισμού και η ροή των χρηματοδοτήσεων είναι κανονική.

Σχέδιο προσλήψεων

Ξεπερνούν τις 6.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού, απόλυτα στοχευμένες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για την αντιμετώπιση της covid-019 από τον Μάρτιο του 2020.

Μέχρι το τέλος του έτους 1.423 νέοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα εισέλθουν στο ΕΣΥ, καλύπτοντας μόνιμες θέσεις τακτικού προσωπικού. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία νέας προκήρυξης 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου 200 θα αφορούν τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων που χρειάζονται ενίσχυση.

Ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες η πρόσληψη 942 μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης 81 θέσεων μόνιμων γιατρών διάφορων ειδικοτήτων για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.209 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού διάφορων κλάδων και κατηγοριών προσωπικού.

Επιπλέον του επικουρικού προσωπικού υπάρχουν 2.250 νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες η ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κάνουν την ειδικότητά τους.

Ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης 253 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ και παράλληλα αύξησης των διαθέσιμων κλινών απλής νοσηλείας με κορωνοϊό. Το βάρος πέφτει σε νοσοκομεία της Αττικής, όπου σήμερα λειτουργούν 324 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 122 για covid-19 και οι υπόλοιπες για άλλα νοσήματα.

Σε επίπεδο επικράτειας λειτουργούν σήμερα 945 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 771 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 στα στρατιωτικά και 142 σε ιδιωτικές δομές υγείας. Για νοσηλεία με covid-19 έχουν διατεθεί 274 κλίνες, εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 99 και 175 κενές. Για άλλα νοσήματα διατίθενται 671 κλίνες, όπου κατειλημμένες είναι 507 και 164 κενές.

Επίσης, όπως έγινε και στην πρώτη φάση της πανδημίας δεσμεύονται και απλές κλίνες για νοσηλείες covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Στην πρώτη φάση ο αριθμός αυτός έφτασε τις 2.500 κλίνες. Κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ έχει μία δυναμική, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κοντοζαμάνης, εξηγώντας ότι ανάλογα με τις ανάγκες θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις κλίνες ΜΕΘ για covid-19. Σημείωσε δε, ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο η διαχείριση έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες να αυξάνονται για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ