ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Στοχεύουν στον εκφοβισμό και την κατατρομοκράτηση της κοινωνίας»

28s5xraug

«Να σπάσουμε τη σιωπή, να σπάσουμε τον φόβο. Πάνω σε αυτά πατάνε». Μπορεί η απάντηση στην «επέμβαση» των χρυσαυγιτών το Σάββατο στο Κερατσίνι να ήρθε άμεσα, με μια μεγάλη αντιφασιστική πορεία, όμως το τράνταγμα από τα στρατιωτικά άρβυλα ήταν ισχυρό. «Μοίραζαν την εφημερίδα τους με τσαμπουκά. Την έδιναν στον κόσμο και περίμεναν να δουν την αντίδρασή του», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Βογιατζίδης, μέλος της Εργατικής Λέσχης Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ο ίδιος τους ακολουθούσε από μακριά. «Επιανα μετά τους ανθρώπους, οι οποίοι αφού περίμεναν να απομακρυνθεί η στρατιά, μου έλεγαν “τι να κάναμε, τι να λέγαμε, δεν τους βλέπεις πώς είναι;”. Πράγματι, ήταν σαν ομάδα κρούσης, επιλεγμένοι. Περίπου 80 άτομα, μπρατσωμένοι, με κράνη στο χέρι και στρατιωτικό βήμα».

Δύο ημέρες μετά, η αίσθηση στο Κερατσίνι ήταν ότι η συγκεκριμένη δράση ήταν σχεδιασμένη από καιρό. Πέρα από μια νυχτερινή επιδρομή λίγο πριν από τις γιορτές, στη διάρκεια της οποίας είχαν γράψει συνθήματα κοντά στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δεν ανιχνεύθηκε άλλη κινητικότητα. Εκτιμάται ότι η τελευταία ήταν πρωτοβουλία της κεντρικής οργάνωσης. Δεν αναγνωρίστηκαν χρυσαυγίτες από την περιοχή ανάμεσα στους παρελαύνοντες, οι οποίοι προέβησαν σε βανδαλισμούς στο αυτοσχέδιο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας, ενώ επιτέθηκαν με πέτρες και τσιμεντόλιθους και στο γνωστό αναρχικό στέκι Ρεσάλτο. Τέτοια η μήνις τους, που έσπασαν μέχρι και τα τζάμια διπλανής κατοικίας – ακόμα και αυτό ενός παιδικού δωματίου.

Την ανησυχία στην περιοχή ενίσχυσε η «ηχηρή» απουσία της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η διαδρομή που ακολούθησαν οι χρυσαυγίτες ήταν μεγάλη. Η πορεία διήρκεσε πάνω από μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας έκλειναν την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους. Η επίθεση στο Ρεσάλτο κράτησε ένα τέταρτο.

Καταγγελίες

«Ολοι τούς είχαμε αντιληφθεί από νωρίς, μας έκανε εντύπωση ότι η Αστυνομία ήταν άφαντη», λέει ο κ. Βογιατζίδης, ο οποίος καταγγέλλει ότι εντόπισε ένα όχημα της Ασφάλειας να κινείται με ταχύτητα στους γύρω δρόμους. «Οταν έφτασαν στο Ρεσάλτο, η περιφρούρησή τους έκλεισε τον δρόμο ώστε να μην περνάει κανείς και είκοσι άτομα πήγαν να σπάσουν το στέκι. Μόνο αφότου τα έσπασαν όλα και έφευγαν, εμφανίστηκαν δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίες άρχισαν να τους ακολουθούν από πίσω». Αντίθετα, διμοιρίες των ΜΑΤ κατέκλυσαν την περιοχή όταν 1,5 ώρα αργότερα έγινε η αντιφασιστική διαδήλωση. «Κανείς δεν πίστευε ότι θα γινόταν αυτό μέρα μεσημέρι. Η γειτονιά έχει σοκαριστεί. Στο στενό που τα σπάσανε, έχει σχολείο, καφετέρια, κόσμο. Τρομερό θράσος».

«Μια ακόμα μαχαιριά» χαρακτήρισαν τα όσα απίστευτα συνέβησαν στο Κερατσίνι το Σάββατο η οικογένεια και οι φίλοι του Π. Φύσσα. «Είναι προφανές ότι στοχεύουν όχι μόνο στον εκφοβισμό και την κατατρομοκράτηση της οικογένειάς μας, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Την Παρασκευή πάντως διοργανώνεται νέο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην περιοχή.