ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιέσεις της ΠΟΣΔΕΠ για τις αρμοδιότητες των Σ.Ι.

panepistimioathinwn

Εντείνονται οι πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίσει εάν το Συμβούλιο σε κάθε ίδρυμα έχει την αρμοδιότητα να αποκλείσει υποψηφιότητες κοσμητόρων σχολών, όταν έχουν τεθεί έως τρεις υποψηφιότητες. Χθες, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε το υπουργείο να επανεξετάσει τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου, ενώ επιτέθηκε στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που απέκλεισε υποψηφιότητες. Από την πλευρά της, πάντως, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έχει απευθυνθεί στη νομική υπηρεσία του ΑΕΙ, και κατ’ επέκταση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να αποφανθεί επί του θέματος.

Ειδικότερα, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι «αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νόμου, το οποίο ορίζει ότι το Σ.Ι., και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, αποκλείει τους πλείονες των 3 υποψηφίων, ενώ η εκλογή μεταξύ των 3 υποψηφίων γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τους καθηγητές και λέκτορες της σχολής». Επίσης ζήτησε από το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ τα αναλυτικά πρακτικά των συνεδριάσεων στις οποίες ελήφθησαν οι αποφάσεις για τις υποψηφιότητες κοσμητόρων. «Φαίνεται ότι ο αποκλεισμός γίνεται με βάση τις απόψεις που οι υποψήφιοι εξέφρασαν για το θεσμικό πλαίσιο – γεγονός που παραπέμπει σε εποχή με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων», προσθέτει η ΠΟΣΔΕΠ.

Στο επίκεντρο, βέβαια, του ενδιαφέροντος βρίσκεται η υποψηφιότητα της κ. Ελένης Καραμαλέγκου για την κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σήμερα οι πρόεδροι των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής (ενδεικτικά, Φιλολογικό, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Ιστορικό-Αρχαιολογικό) θα στείλουν επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του Συμβουλίου δεν είναι σύννομη, αλλά και ότι προσβάλλει την κοινότητα της Φιλοσοφικής Σχολής.