ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαύθη ο κ. Προκοπάκης από τη ΝΕΡΙΤ

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η χθεσινή είδηση ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έπαυσε από τα καθήκοντα του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ τον Γιώργο Προκοπάκη. Οι σχέσεις του κ. Προκοπάκη με τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ ήταν εδώ και καιρό από κακές έως -κατά ορισμένους- ανύπαρκτες.

Η ομόφωνη, σημειωτέον, απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ μία ημέρα μετά την εκπομπή σήματος του νέου φορέα, είχε ως αιτιολογία τη δυσλειτουργία του Δ.Σ. της εταιρείας. Για τους γνωρίζοντες, ωστόσο, η απόφαση δεν είχε να κάνει με άστοχους χειρισμούς, όπως ότι το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ δημοσιοποιήθηκε μόλις την ίδια ημέρα της εκπομπής, αλλά με σειρά προβλημάτων που άπτονταν στη λειτουργία διαδικασιών που αφορούσαν τη στελέχωση, και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της εταιρείας. Ανάμεσα σε αυτές, κομβικές ήταν οι διαδικασίες που αφορούσαν την προκήρυξη των θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών, καθώς και την αξιολόγηση των δημοσιογράφων και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων εργαζομένων, που προκάλεσαν μέχρι και εξώδικο από τους δημοσιογράφους του ραδιοφώνου. Εν ολίγοις δεν υπήρχε σύμπνοια απόψεων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου Θ. Φορτσάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το υπάρχον σχήμα δεν μπορούσε να λειτουργήσει καθώς υπήρχαν δυσκολίες συνεννόησης και η κατάσταση είχε γίνει αδιέξοδη. Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου έθεσαν μάλιστα ως όρο την απομάκρυνση του κ. Προκοπάκη, διαφορετικά θα υπέβαλλαν την παραίτησή τους. Ο κ. Φορτσάκης τόνισε ακόμη πως η απόφαση είναι θεσμική, αποκλείοντας κάθε κυβερνητική παρέμβαση.

Από την πλευρά του ο κ. Προκοπάκης σε δηλώσεις του έκανε επίσης λόγο για προβληματικές σχέσεις μεταξύ των μελών του Δ.Σ. το τελευταίο διάστημα, τις οποίες απέδωσε στην προσπάθειά του να πατάξει παρατυπίες. Ανέφερε, επίσης, ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί, αλλά ο ίδιος απάντησε ότι δεν πρόκειται να το πράξει. Αφησε επίσης αιχμές για «εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων». Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει προσωρινά η υπεύθυνη προγράμματος και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, Κατερίνα Ευαγγελάκου.