ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φως στην επτανησιακή Ιστορία

Φως στην επτανησιακή Ιστορία

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Στην πόλη της Κέρκυρας, όπου συνυπάρχουν αρμονικά ποικίλες πολιτισμικές επιρροές και ιστορικές φάσεις, ολοκληρώθηκε χθες το 10ο Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο, το οποίο είχε «διπλά» επετειακό χαρακτήρα: Αφενός γιατί το 2014 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την εγκαθίδρυση του θεσμού και αφετέρου επειδή την 21η Μαΐου θα εορταστεί η 150ή επέτειος από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Αλλωστε, το Πανιόνιο Συνέδριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών το 1914, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την πεντηκονταετηρίδα της Ενωσης, και φέτος επέστρεψε για πρώτη φορά στο νησί από όπου ξεκίνησε το «ταξίδι» του στο Ιόνιο. Οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και σε άλλα κτίρια της πόλης, προσφέροντας έτσι στο κοινό, επιστημονικό και μη, να επισκεφθεί χώρους ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, όπως οι αίθουσες της Φιλαρμονικής Εταιρείας και της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας, το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης και η Αίθουσα Αρχείων Νομού Κέρκυρας στο Παλαιό Φρούριο. Στη διοργάνωση των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων, όπως ο Δήμος Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, οι δύο φιλαρμονικές εταιρείες του νησιού, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, επτανησιακά μουσικά σύνολα κ.ά.

Από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, δεκάδες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μελετητές, αλλά και εκπαιδευτικοί, συγγραφείς και μέλη της τοπικής κοινωνίας επιχείρησαν να ρίξουν φως σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της επτανησιακής ιστορίας. Βασισμένοι σε στοιχεία προερχόμενα τόσο από ιστορικά Αρχεία της Ελλάδας και της Ευρώπης όσο και από λογοτεχνικές πηγές, εξέτασαν το παρελθόν της Επτανήσου υπό το πρίσμα των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Ακόμα, παρουσίασαν τα αρχαιολογικά ευρήματα, την πλούσια καλλιτεχνική, πνευματική και λαϊκή παράδοση, τη θρησκευτική ζωή και τα γλωσσικά ιδιώματα της περιοχής. Ο μεγάλος αριθμός των ομιλητών ναι μεν δημιουργούσε «διλήμματα» στους συμμετέχοντες, οι οποίοι καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ πολλών παράλληλων εισηγήσεων, εξασφάλιζε όμως το εύρος της θεματολογίας: Μεταξύ άλλων, ο δρ ιστορίας και προϊστάμενος των ΓΑΚ – Αρχείων Νομού Πρέβεζας, Σπύρος Σκλαβενίτης, αναφέρθηκε στους Κερκυραίους λαθρεμπόρους των αρχών του 19ου αιώνα και τη συμμετοχή τους στη «στάση» των κατοίκων της Λευκίμμης, ο Παναγιώτης Καπετανάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, μίλησε για τους πρώτους εφοπλιστές της Κεφαλονιάς, ενώ ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης υποστήριξε πως η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια πληρούσε τις προϋποθέσεις ενός «πολιτικού εγκλήματος». Ακόμα, η φιλόλογος Αλεξάνδρα Μελίτα αφηγήθηκε την ιστορία των Ζακυνθινών μαγισσών, οι οποίες τον 17ο αιώνα είχαν εγκατασταθεί στη Βενετία και ασκούσαν την «τέχνη» τους σε συνεργασία με τους γονδολιέρηδες, αλλά όταν δεν ικανοποιούσαν τους πελάτες τους κινδύνευαν να βρεθούν αντιμέτωπες με την Ιερά Εξέταση.

Κύριους στόχους των Διεθνών Πανιονίων Συνεδρίων αποτελούν η συγκρότηση μιας ενιαίας ιστορίας των Επτανήσων και η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής ως συνδετικού κρίκου μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Ευρώπης.