ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμεσα οι έλεγχοι για τα πλαστά πιστοποιητικά

Αμεσα οι έλεγχοι για τα πλαστά πιστοποιητικά

Την επίσπευση των ελέγχων για πλαστά πιστοποιητικά σε 14 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που απασχολούν 18.000 εργαζομένους, βάσει της πρόσφατης απογραφής, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με τις διοικήσεις τους.

Για πρώτη φορά επιχειρείται να γίνει έλεγχος σε όλο το φάσμα του Δημοσίου προκειμένου να εντοπιστούν όσοι εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά. Στην κατεύθυνση αυτή χθες ο υπουργός συναντήθηκε με τις διοικήσεις των 14 μεγαλύτερων φορέων (ΟΣΥ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΕ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΜΟΔ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΕΛΓΑ, ΟΔΙΕ και Αττικό Μετρό) ζητώντας τους να προβούν σε εξονυχιστικούς άμεσους ελέγχους των δικαιολογητικών των εργαζομένων τους, ήτοι απολυτήρια λυκείου, πανεπιστημιακά πτυχία, πράξεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βεβαίωση γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

«Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να προβεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο στον έλεγχο της εγκυρότητας των δικαιολογητικών των εργαζομένων. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι συνεπές στη δέσμευση που έχει αναλάβει να δρομολογήσει αυτή τη διαδικασία και να τη φτάσει μέχρι τέλους. Ηδη τα δείγματα γραφής τα οποία έχουμε καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι εποπτεύονται από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης παράλληλα με το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο οποίο πλέον είναι υποχρεωμένοι όλοι οι φορείς του Δημοσίου να πιστοποιούνται και να καταχωρίζουν τις ενέργειές τους για τον έλεγχο εγκυρότητας των δικαιολογητικών.

Από τη μέχρι στιγμής πορεία των ελέγχων, η διοίκηση της ΟΣΥ εντόπισε και απομάκρυνε 124 υπαλλήλους που εργάζονταν βάσει πλαστών πιστοποιητικών, ενώ συνολικά 74 άτομα, πρώην εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία, έχουν απομακρυνθεί για τον ίδιο λόγο.